Başarılı insanların 8 özelliği:
1
. Tutkulu olmak: Yaptığın işi tutkun olduğun için yapmak, paranın zaten geleceğini bilmek.
2
. İşinde iyi olmak: Kendinizi tanımladığınız ne ise onda çok iyi olmak…
3
: Çalışmak: Kimse başarıyı bize elleri ile vermeyecek hep çok çalışmak ama sevgiyle çalıştığımızdan dolayı koymaması.
4
. Odaklanmak: Gerçek başarı için yaptığımız işleri dağıtmayıp bir konuya odaklanmak gereği.
5
. Değer Sunmak: Başarılı insanlar başkalarına değerli şeyler sunar ve ancak bu şekilde birilerinin onlara uzun vadeli para veya dikkat vereceğini bilir.
6
. Fikirler: Başarılı insanların fikirlere ihtiyacı vardır. Fikirler bazen dinleyerek, gözlemleyerek, soru sorup problemler çözerek vb, bazen de bağlantılar kurarak çıkar. İnsanın içindeki sesi de duyabilmesi bu konuda önemli.
7
. Israrcı olmak: Başarısızlığa, eleştiriye, reddedilmeye, baskıya ve kıl insanlara karşı karşı ısrarla yola devam etmek gerekiyor.
8
. İtmek: İnsanın kendini fiziksel ve beyinsel ve ruhsal olarak zorlaması gerekiyor. Kimi zaman utangaçlık, güvensizlik, içine kapanıklık, elindekini kaybetme korkusu ve birçok başka duyguya karşı itmek gerekiyor.
Diyeceksiniz ki Anneler günü Refika, bunun konumuzla ne ilgisi var. Bu 8 özellik Richard St. John’un Ted’de yaptığı konuşmasının kendi deneyimlerimle harmanlandığı yorumu. İlk dinlediğim günden beri John’un söylediği bir söz aklımdan gitmez. “
İnsanın kendisini itmesi öyle kolay olmaz, işte bu sebepten anneler icad edilmiştir” der. Yürekten inanıyorum.
İşinde iyi olmanın önemini, çalışmayı, odaklanmayı, olmayı, en azından olmaya çalışmayı, değerleri ve değerli şeyleri paylaşmayı, yaratıcı düşünebilme altyapısını yani ne kadar varsa diyelim olanını annemden aldım. Israrcı olmak çoğunlukla babamdandır çünkü annem tam bir çita gibi, 200 metrede avını yakalayamazsa 201 metre koşmaz…
Annelerimizin bizi ne kadar şekillendirdiği aşikar, aşktan da güçlü bu olağanüstü bağı kutlama günü yarın. Siz de sevginizin annenize ellerinizden geçmesini isterseniz diye benim en sevdiğim anneler günü brunch ya da büyük kahvaltı menüsünü paylaşmak istedim.
Anneler
Başka Türlü Sucuklu Yumurta
Sucuk ve yumurta kafanızda güzle ortalama bir lezzet vardır, ne kadar daha iyi ne kadar daha kötü olabilir diyebilirsiniz. Bu tarif işte o en lezzetli sucuklu yumurtanın 10 katı lezzetli... Yapan benim ama halen her yaptığımda tadına şaşırırım. Sırrı da yavaş pişen sucuk ve hellimin üzerine ısınmış güveçin içinde herkesin önünde kırılan ve güveç ısısı ile pişen yumurtası...
Baştan anlatayım. 150 gr sucuk ve 150 gr hellim peynirini dişe gelecek şekilde büyük küpler halinde kesin. Çok küçük olmayan küpler halinde doğradığınız sucuk ve peyniri güvece koyun ve içine 5-6 adet çeri domatesi ortadan ikiye bölüp ekleyin. 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 3 dal taze kekiği de ekleyip önceden ısıtılmış 250 derece fırında 20 dakika pişirin.
Bunlar piştikten sonra sıra işin mucizevi yanına geliyor. 2 tane yumurtayı fırından çıkar çıkmaz güvecin içine kırın ve karıştıra karıştıra ısıda pişmesini sağlayın. Güvecin ısısı ile yumurtaların beyazı bile pişmiş olacak. Ufak bir ipucu, güvecin altına bir havlu koyarsanız güvecin çabuk soğumasını engellemiş olursunuz. Sofrada hala sıcacık olan bu enfes sucuklu yumurtayı, ekmeğinizi banarak, keyifle yiyebilirsiniz.
Çiğ (Çi) Börek
Hamuru için bir kaba 1 su bardağı un, (330 ml su alan bardaklar) 1/3 su bardağı su, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı tuz, yarım paket kabartma tozu ve erittiğiniz 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyip, kaşıkla karıştırmaya başlayın. Hamur kıvamını almaya başlayınca elinizle yoğurmaya geçebilirsiniz. Hamuru açmak için tezgaha 2 avuç un koyun ve hamuru kaptan çıkartıp güzelce yoğurmaya başlayın. İyi ve lezzetli hamur, yumuşak ve rahat açılan hamurdur. Aynı zamanda ele de yapışmamalıdır. Buna göre hamurunuza un veya su takviyesi yaparak kıvamı tutturabilirsiniz.
Hamuru 6 parçaya bölün sonra toplaması için elinizle bastırarak yuvarlamaya başlayın. Elinizi kubbe gibi yaparak hafif hafif yuvarlamaya devam edin, böylece mükemmel bir top şeklini elde edeceksiniz.
Çiğ böreğin iç malzemesi olan kıymayı hem biraz sulandırmak hem de lezzetlendirmek için 1,5 soğanı mutfak doğrayıcısından geçirip, iyice püre haline getirin. İnce delikli bir süzgeçle bütün suyunu süzün ve bu suyu 200 gr kıymaya ekleyin. Eğer soğanınız yeteri kadar sulu değilse 1/5 su bardağı kadar daha su ekleyebilirsiniz. Bu oran kıymadan kıymaya farklılık gösterecektir o yüzden kıymanız aldığı kadar su ilave edebilirsiniz. Kıymanın püremsi bir kıvamı olması önemli. Baharat olarak yarım çay kaşığı karabiber ve 1,5 çay kaşığı tuz ekleyip kıymayı güzelce karıştırın.
Hamur bezelerini açmak için hem tezgahı hem de merdanenizi unlayın ve çok fazla bastırmadan, yavaş yavaş, her tarafı eşit olacak şekilde açın. Hamura hafif oval bir şekil vermeye çalışın. Açtığınız hamurların fazla ununu silkeledikten sonra kıymayı tahmini olarak 6 eşit parçaya ayırın. Bunun bir parçasının alıp hamurun bir ucuna koyun aynı lahmacun yapar gibi bastıra bastıra kıymayı yayın. Hamurun diğer ucunu üstüne kapatın, parmaklarınızla iyice bastırın ve bir çay tabağıyla uçlarından kesin. Aynı bir yarım ay gibi olacak.
Çiğ böreklerimizi kızartmak için tavaya bol miktarda zeytinyağı ekleyin. Tavanın yaklaşık yarım ya da 1 cm’inin yağ ile kaplanması yeterli olacaktır. Eğer tavadaki yağ az gelirse börekler gözleme gibi olur, halbuki iyice kızarmaları ve kabarmaları için bol yağ gerekli olacaktır. Isınan tavada börekleri fazla sıkıştırmadan pişmelerini sağlayın. Güzelce kızarınca çiğ börekleriniz yemeğe hazır olacaklar.
Basit Limonlu Kek
Tatlı yiyip tatlı konuşmak için çocukluk hatıralarımızdan, basit limonlu bir kek tarifi vermek istiyorum. 200 gr, yaklaşık 1 su bardağı şekeri, 1 tutam tuzu ve 2 yumurtayı beyazlaşana kadar çırpın. Yumurta ve şekeri uzun çırpmanız kekte yumurta kokusu olmasını hem önlemiş olacak hem de kekin daha güzelce kabarmasını sağlayacaktır. Karışım iyice beyazlaşıp kabarınca içine oda sıcaklığındaki 110 gr, yaklaşık 5 çorba kaşığı tereyağını, 2 adet limon kabuğu rendesini, 1 tatlı kaşığı vanilya esansını ,2 çorba kaşığı limonu suyunu ve ½ su bardağı yoğurdu ekleyip, tüm malzemeler homojen dağılana kadar çırpmaya devam edin.
яндекс Elenmiş 140 gr, yaklaşık 1 su bardağı unu ve yarım paket kabartma tozunu da kek karışımına ekleyip tekrar karıştırın. Unu ekledikten sonra bütün malzemelerin birbirine karıştığından emin olun. Eğer karıştırmanız gerekirse hafifçe, katlaya katlaya karıştırın. Unu karışıma koyduktan sonra keki çok karıştırmak, güzelce kabarmasını engelleyecektir. Hazırladığınız kek karışımını, yağlayıp unladığınız 12’li ufak kek kalıp tepsisine pay edin. Önceden ısıtılmış 165 derecedeki fanlı fırında, yaklaşık 25 dakika pişirin. Mis gibi limonlu kek kokusu tüm mutfağınızı saracak.