Biliyorsunuz Cumartesi ekleri size kısa öz ve kıymetli bilgileri, en güvenilir kaynaklardan biri olarak vermek için çalışıyor. Ben de baharın gelmesi ile köşemde yeni bir formata geçip tek bir yazıda bol renk olsun istiyorum. Haftanın mühim konusu, mevsimin bir tarifi veya kıymetli ipuçlarını paylaşacağım. Önümüz yaz malum her Cumartesi bir kilo versem iyi olacak telaşına da giriyoruz, bu konuda da merhem olacak tariflerim olacak.
Haftanın fikri: Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama vizyona giren diziler ve yeni Türk filmlerinde sofra ve yemek yapmanın etrafında daha fazla dönülmeye başlandı. Nasıl mı?
“Ufak Tefek Cinayetler” dizisinin efsane şarkısında “en sinsi silahlar mutfakta pişer” sözü ve karakterlerin anlatımlarında onlara ithaf edilen yemekler var. Örneğin Oya’nın değerlere önem veren bir karakter olduğu vurgusuyla ayvalı kerevizi, batı usulü, gönül mevzularını ikinci plana atıp, ortalığı yöneten Merve’nin mükemmel cheesecake’i ve anne şefkati ile iş dünyasında var olmaya çalışan, daha sıradan gibi karakterize edilen Arzu’nun ise poğaçası var.
Mutfağın karakter anlatımında konuların örgüsündeki yerinin filmlerde artması, hayatta artması ile çift yönlü ve paralel bir akışta ilerliyor ve açıkçası benim müthiş hoşuma gidiyor. Hele bu konu örgülerine biraz daha yerel yemekler de girdi mi, sadece onları yemeye Türkiye’ye gelen turistlerin olabilmesi boş bir hayal değil.
Ferzan Özpetek’in yapımcısı olduğu Serra Yılmaz’ın yönettiği “Cebimdeki Yabancı” filminde tüm olaylar yemek esnasında çözülüyor.
Buğra Gülsoy’un başrolünü oynadığı, bir Kore uyarlaması olan “Acı, Tatlı, Ekşi”, aşçılık yarışmasına katılan bir genci ve sevgilisi ile yaşadığı acı, tatlı ve ekşi olayları yemekle ilişkilendirip anlatıyor.
“Sofra Sırlarında” ise Demet Evgar son derece yavaş ve sakin bir hikayeyi müthiş oyunculuğu ile sırtlıyor. Yardımcı oyuncular ise Çerkez Tavuğu, baklava.. Bu yemeklerle konuşan ve onları bir gün TV de anlatma sanrısında olan ana karakter, yemek yapmanın insanda sakinleştirici etki yarattığını da ispatlıyor. Tatlı yemek görselleri de cabası..
Az zaman için tezgahta: Çağla ister çağlalı bir et, ister çağla ekşili bir cacık ya da benim en sevdiğim kullanma yöntemi pişmaniye ve dondurma ile tam bu zamanlarda değerlendirmeniz üzere tezgahlarda... Evet biraz pişmaniye, ortasına dondurma üstüne, minik doğranmış çağla ile ortaya çıkan tada şaşıracaksınız…
Haftanın ipucu: İyi bir patates püresi yapmanın ipuçlarıPatates püresi yapmak aslen çok kolay. 1 kilo patatesi haşla, ez, içine 2 çorba kaşığı tereyağı 4 çorba kaşığı krema ekle tuz ve karabiber de eklediniz mi tamam. Mükemmel patates püresi için Refikaca ipuçlarını da vermeden olmaz:
- Eski patates kullanın. Dışı gri, kabuğu daha kalın ve nişastası tazeye göre daha fazla.
- Haşlama suyuna mutlaka tuz atın. Patates pişerken tuzu çekecek ve daha lezzetli olacak.
- Patatesleri eşit boyutlarda kesin ki eşit haşlansın ve patates salatası yapacağınızdan 3 dakika daha fazla haşlayın.
- Patatesleri kaynar haldeyken çıkarın ve 1 dakika o sıcak dumanı ile suyunun uçtuğuna emin olun.
- Patatesleri ezerken blendırdan geçirirseniz, nişasta çalıştığı için sünen bir hale gelecektir. Bu kıvamı istemiyorsanız ezecek veya çatalla ezin.
- Patatesleri sıcakken ezin. Gerekirse tencerede ısıtın.
- Tereyağı, krema ve sütü buzdolabından erken çıkarıp oda sıcaklığında ekleyin.
- Patates püresini bekletirseniz kaymaklanır. Bunu önlemek için streç filmi direk üzerine temas edecek şekilde kapatın.
- Kalan püreyi tekrar ısıtırken su değil süt ekleyip ısıtın.
Haftanın tazesi: Kalbi olan sebze, enginarBu tarif enginarın en kolay en hızlı ve lezzetli bir o kadar da hafif hali. 3 adet enginarı 4’e bölün ve düdüklü tencere içine ekleyin. 150 gr iç baklayı da iyice yıkadıktan sonra kestane çizer gibi çizip tencereye atın. Üzerini örtecek kadar su ekleyip kapağını kapatın. 6 dakikada hem baklalar hem de enginarlar pişecektir. Mutfak robotuna 5-6 dal dereotu, 2 diş sarımsak, 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve yarım limonun suyunu ekleyip çalıştırın Enginarlar ve baklaların buharları üzerindeyken sosu ekleyip karıştırın.