Pişirme Zamanı | Hazırlanma | Kaç Kişilik | Zorluk |
---|
90 dk. | 15 dk. + 2 gün bekletme | 16 | Zor |
İÇİNDEKİLER
Hamuru için,
1 çay bardağı, 120 gr, yoğurt
1 çay bardağı, 100 gr, ayçiçek yağı
1 yumurta
Yarım çay bardağı, 65 gr, su
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
6 çay bardağı, 420 gr, baklavalık, böreklik un
150 gr, 1 kase, buğday nişastası
İçine,
100 gr, 6 çorba kaşığı çekilmiş ceviz
100 gr, 6 çorba kaşığı çekilmiş fındık
Üzerine,
225 gr tereyağı
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çubuk tarçın
2-3 tane karanfil
2 çorba kaşığı limon suyu
Ekmek teknesinde ramazana yakışır, çıtırtısı bol, emeği bol ama lezzeti hepsine değen burma baklava tarifi var. Bizim evde sargı burma diye geçen, her özel günün assolisti burma baklavayı yapmayı da yemeyi de umarım en az benim kadar seversiniz.
· İşe önce hamurunu yaparak başlıyoruz. Bunun için geniş bir kasede 1 çay bardağı yoğurdu, 1 çay bardağı ayçiçek yağını, 1 yumurtayı, yarım çay bardağı suyu ve 1 çorba kaşığı sirkeyi karıştırın.
· Üzerine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tutam tuz ilave edin. Ardından 6 çay bardağı unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Ununa göre değişeceği için unun son 1 bardağını temkinli eklemekte fayda var.
· Hamuru iyice pürüzsüz ve yumuşak hale gelene kadar yaklaşık 6-7 dakika yoğurun. Ardından hamuru mandalina boyutunda, yaklaşık 65 gr olacak şekilde 12 bezeye ayırın. Her bir bezeyi elinizde avucunuz kadar yayarak bir tepsiye yerleştirin aralarına ve altına üstüne yapışmasın diye buzdolabı poşeti veya streç film koyabilirsiniz. Üzerini de kapatıp mümkünse 1 gece buzdolabında bekletin. 1 gece bekletemeseniz bile en az yarım saat dinlendirin ki kolayca açılabilsin.
· Sıra hamurları açmaya gelince 1 hamur bezesini buğday nişastasına bulayıp tezgaha koyun. Üzerine de bir avuç kadar nişasta serpip açmaya başlayın.
· Açarken önce oklava ile olabildiğince yuvarlak inceltin. Yaklaşık 30 cm çapında olunca yufkayı yaklaşık 45 derecede bir açıyla oklavanın etrafına dolayın ve oklavayı tezgahta biraz bastırarak ileri doğru itin. Bu şekilde hamur iyice incelip arkası görünür hale gelene kadar yaklaşık 10-12 dakika bu şekilde açın. Başlarda biraz zorlanabilirsiniz ama eliniz alıştıktan sonra çok daha kolay bir şekilde açabileceksiniz.
· Yufkayı incecik açtıktan sonra ortadan ikiye kesin.
· Yufkalardan birine çekilmiş 100 gr fındıktan 1 kaşık kadar serpin. Diğerine ise robotta çektiğiniz 100 gr kadar cevizden 1 kaşık kadar ilave edin.
· Ben yarısını fındıklı yarısını cevizli yaptım. Siz dilerseniz tamamını aynı şekilde yapabilirsiniz ama inanın fındıklı da cevizliyi aratmıyor ve daha hesaplı oluyor.
· Ardından yufkanın yuvarlak tarafındaki ucuna oklavayı koyup yufkayı oklavanın etrafına dolayın. Doladıktan sonra yufkayı iki ucundan itip büzün. Böylece kat kat olup yüzeyi artıp iyice çıtırdayacak.
· Yaklaşık 40 cm çapında yağlanmış tepsiye dizin.
· Tüm yufkaları bu şekilde açıp doldurup büzün ve yağlanmış tepsiye dıştan içe doğru dizin. Kırışıklarını fazla açmadan yerleştirmeye özen gösterin.
· Dizdikten sonra 225 gr tereyağını küçük bir tencerede ısıtın. Üzerine çıkan köpükleri çıkmışken alın. Sabrınız varsa sade yağ yapıp da dökebilirsiniz. Sade yağ yapacaksanız 260 gr tereyağı kullanmanızı öneririm.
· Yağ iyice ısınıp göbek atmaya başlayınca tepsinin üzerine gezdirerek dökün.
· Ardından 160 derecede altlı, üstlü ve fanlı çalışan fırının orta rafında 1 saat kadar güzelce kızarana kadar pişirin.
· Bu sırada 3 su bardağı toz şekeri, 2 su bardağı suyla küçük bir tencereye koyun. Üzerine 1 çubuk tarçın ve 2 tane karanfil koyun. Bu annemin kendi yaptığı benim de çok sevdiğim bir şerbet. Siz de dilerseniz deneyin.
· Su kaynamadan şekeri eriyecek şekilde çırparak karıştırın. Kaynadıktan sonra içine 2 çorba kaşığı limon suyu sıkıp 2-3 dakika daha kaynatın ve altını kapatın.
· Şerbeti burma baklava çıkmadan önce iyice soğutun.
· Baklava fırından çıkınca sıcağı üzerindeyken soğumuş şerbeti dökün ve en az 1 saat şerbeti çekmesi için bekletin.
· Çıtır çıtır burma baklavanız hazır. Afiyet olsun.