Menü

Çubukta Yer Fıstıklı Kebap

Pişirme ZamanıHazırlanmaKaç KişilikZorluk
7-8 dk.2 dk.4Kolay

İÇİNDEKİLER
200 gr dana döş

200 gr kuzu döş

1/2 adet kuru soğan

60 gr tuzlu yer fıstığı / 1 avuç tuzlu yer fıstığı

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

3 çorba kaşığı sıcak su

2 diş sarımsak

Tuz

Servis için;

Sivri biber

Domates

Kırmızı soğan

Lavaş
Evde yaptığımız kebap çoğunlukla dışarda yediğimize benzemez. Ya kuru ya sası olur ya da eti kokar. Kebapçıdaki, o inanılmaz lezzete ulaşamayız. İşte bu durumdan muzdarip olanların aklını başınızdan alacak bir tarif.

Normalde kebap yapılırken mutlaka kuyruk yağı kullanılır ama mahalle kasabında her zaman kuyruk yağı bulmak zordur. Bu yüzden 200 gr dana döş satır kıymasının içine 200 gr kuzu döş satır kıyması katarak yağlı bir kıyma elde edeceğiz.
Ufak bir kabın içine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ve 3 çorba kaşığı sıcak su ekleyip, baharatı demleyin. Böylece hem pul biberin acısı kıymanın tamamına işleyecek hem de pişerken baharatlar yanmamış olacak.
Yarım kuru soğanı ve 2 diş sarımsağı Valso mutfak doğrayıcısından geçirin ve geniş bir kapta, 400 gr kıymaya ekleyin. Bu kebaba mucizevi dokunuş olarak yer fıstığı ekleyerek Antep’in fıstıklı kebabına göz kırpacağız. 50 gr tuzlu yer fıstığının kabuğunu avuçlarına arasında ileri geri oynatarak soyun ve yarısını iri taneli olacak şekilde havanda dövün. Kalan yarısını da iyice toz haline gelene kadar, neredeyse kremamsı bir kıvam alana kadar havanda dövmeye devam edin. Böylece fıstıkların yağı ortaya çıkacak ve kebaba ayrı bir lezzet katacak. Fıstıkları, suyuyla beraber pul biberi ve tuzu kıymaya ekleyin. Yaklaşık 1-2 dakika, tüm malzemeler ve kıyma birbirleriyle özdeşleşene kadar yoğurun. Antep’e ziyarete gittiğimde bir teknik öğrendim, kebapları şişe dizmeden önce buzdolabında bekletiyorlar. Bu işlemi hızlandırmak adına yaklaşık 5 dakikalığına buzluğa kaldırmanızı tavsiye ediyorum.
Pişirmek için mangal en ideali olacaktır fakat döküm tava ev ortamında mangal hissini yakalayabilmenize yardım edecektir. Şiş olarak eczanelerde satılan dil çubuklarından kullanabilirsiniz. Bu çubuklara dizmek için kıymayı 50’şer parçalara ayırın. Şişleri takarken elleriniz ısınmasın ve kıymaya yapışmasın diye yanınıza, sığ bir kapta soğuk su alın. Önce elinizi bu suya sokup sonra kıymayı şişe dizin. Bu yöntemle rahatça kebapları dizebileceksiniz.
Kebaplarınızı pişirmeden önce döküm tavanızı iyice ısıtın. Çubukları dizdikten sonra, kebabın yanına katık olsun diye istediğiniz kadar sivri biber, domates ve kırmızı soğanı aynı tavada, beraberce pişirin. Normalde et pişirirken önce bir tarafı pişirilip, 3-4 dakika bekletilir. Ama kebabı döndüre döndüre pişirmek lazım, yoksa kıymanın tek tarafı pişip ağırlaşır ve öteki tarafını döndürürken şişten ayrılır.
Kebabın olmazsa olmazı lavaşı, etlerin üzerine, suyunu çekip, iyice ısınmaları için koyun. Her şey pişince, lavaşın içine domates, yeşil biber, kırmızı soğanı koyup, üzerine de fıstıklı kebabı koyup, güzelce dürün.
Mutfağınız aynı kebapçıdaki gibi harika kokacak ve sofraya oturmayı bile bekleyemeden kebaplarınızı bitireceksiniz.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.