Pişirme Zamanı | Hazırlanma | Kaç Kişilik | Zorluk |
---|
40 dk. | 2,5 saat - 1 gün bekletme ile | - | Orta |
İÇİNDEKİLER
500 gr un
370 ml su
10 gr instant maya
10 gr tuz
1 çorba kaşığı şeker
2 parça(200 gr) dil peyniri
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı susam
1 çorba kaşığı çörekotu
Çocukken ekmek almaya evin küçüğü olduğum için hep ben giderdim. Dönüş yolunda çiçek ekmeğin çiçeklerinden birini(bazen ikisini) koparıp yerken keşke içinde peynir de olsa diyerek hayıflanırdım. Bu tarif o çocukluk hayalinden çıkmış bir ekmektir. Umarım siz de en az benim kadar beğenirsiniz.
Bir sürahiye, 370 ml sıcak suyu koyun.
Üzerine 10 gr- bir paket- instant mayayı ekleyin. 1 çorba kaşığı şekeri de ekleyip karıştırın. Aslında instant mayayı ayrıca suda eritmeye gerek yok. Direkt hamura da ekleyebilirsiniz ama ben suda eritince, hamura çok daha homojen yayıldığını düşünüyorum.
Suyun sıcaklığı ise yaklaşık 41 derece olmalıdır. Bu, vücut sıcaklığının biraz üstü olduğu için serçe parmağınızı sokunca yakmayacak ama 5-10 saniye sonra ister istemez elinizi çekeceğiniz bir sıcaklık.
Şeker ise mayalanma sürecini hızlandırmada bize yardımcı olacak.
Geniş bir kasede, 500 gr unu ve 10 gr tuzu karıştırıp, üzerine sürahideki karışımı dökün.
Kazıyıcı veya tahta kaşık ile iyice karıştırıp, hamuru tezgaha alın.
Ardından önceki hafta ekşi mayalı ekmekte yaptığımız gibi hamuru Bertinet tekniği ile çalıştıracağız. Bu teknik, hamuru ezmek yerine eskiden ekmeklerin büyük teknelerde havalandırarak işlenmesinden esinlenerek bulunmuş . Yaparken hamuru kenarlarından kedi kaldırır gibi tutup kaldırıyoruz.
Ardından iki elinizin alt kısmından sarkan kısmını tezgaha vurup, elimizde kalan kısmını da önce kendimize doğru çekip ardından ileri doğru, kalan hamurun üzerine bırakıyoruz.
Her 5,6 kaldırıştan sonra da kazıyıcı ile hamuru mutlaka toparlayın. Aksi halde hamur tezgaha yapışır ve kaldırmak zorlaşır.
Hamuru bu şekilde 6-7 dakika çalıştırdıktan sonra üstü pürüzsüzleşecek ilk mayalamaya bırakmak için hazır hale gelecek.
Bu haliyle geniş bir kaseye koyun ve üzerini nemli bir bezle örtün.
Mutfağın rüzgar almayan sıcakça bir yerinde 1 saat mayalayın.
1 saatin sonunda hamuru altı üste gelecek şekilde unlanmış tezgaha alın.
Elinizle hafif hafif bastırarak geniş bir dörtgen yapın ve ortaya doğru üçe katlayın.
Hamuru bu şekilde 7 eşite parçaya bölün. Gözünüze güvenmiyorsanız, tartıyla 120-125 gramlık bezelere de bölebilirsiniz.
Her bir bezeyi hafif unlu tezgahta elinizle bastırarak açın. Kendi üzerine üçe katlayın ve uzun ince bir hamur elde edin.
İçine tel tel ayırdığınız 2 boğum dil peynirinden biraz koyup rulo gibi peynirin üzerine kapatın.
Ardından rulonun kısa kenarını da içe doğru gererek katlayın ve tezgahın üzerinde elinizi üstüne kafes gibi kapatarak yuvarlayın. Bezeleri yuvarlarken çok fazla bastırmadan rahat hareketlerle yuvarlayın.
Pişirme kağıdını kesme tahtası veya geniş bir küreğin üzerine yerleştirin ve içi peynirli bezeleri biri ortada, altısı da etrafında olacak şekilde çiçek gibi dizin.
Bu haliyle de üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat daha mayalanması ve iyice şişmesi için bekleyin.
Bu sırada fırını 180 derecede altlı üstlü çalıştırın ve fırın taşını fırının altına yerleştirin.
Ekmek 1 saat mayalanınca üzerine bir kaç kaşık suyla açtığınız yumurta sarısını sürün. 1’er çorba kaşığı susam ve çörekotunu da serpip ekmeği pişirme kağıdıyla birlikte fırına koyun.
Pişirme kağıdı kullanmayınca şekilli ekmekleri fırına vermek zorlaşabiliyor, çünkü mayalandıktan sonra ekmeğin yerini değiştirince ya şekli bozuluyor ya da sönüyor.
Bu yüzden pişirme kağıdı iyi bir çözüm. Varsa çok ince bir tepsi, kek kalıbı veya ekmeğin altını bolca unlayarak da pişirebilirsiniz.
30-35 dakikanın sonunda ekmek güzelce renk alacak ve peynirleri mis gibi eriyecek. En lezzetli çocukluk düşlerimden biri afiyetiniz için sizi bekliyor.