Menü

Evde Kurutulmuş Meyve - Sebze Yapmanın Huzuru

Pişirme ZamanıHazırlanmaKaç KişilikZorluk
5 dk.15 dk.4Orta

Kurutma, bir saklama yöntemi.. Mevsiminde ziyadesi ile olan güzellikleri farklı aylarda tüketebilmeyi sunan bir yöntem aslında. Peki bu bir pişirme yöntemi mi? Pişirme illa ki yüksek ısı ile olmak zorunda değil. Düşük ısıda, suyunu uçurarak da yenemeyecek belli güzellikler yenebilir hale gelebilir. Kurutulmuş balık ve et kurutma, tuzda pişirmenin sonucu yenebilen güzellik anlamına geliyor.
Özellikle yeni trendlerde besin değerleri ölmesin diye yüksek ısıya maruz kalmamış şeylerin yenmesinin sağlığından sıkça bahsediliyor. İşte tam da bunları karşılayan ve evdeki imkanlarla kurutma yapabileceğiniz nefis bir önerim ve tariflerim var.
Evdeki fırınınızı nasıl bir kurutma fırınına çevirirsiniz?
Bizde 2500tl lik bir kurutma fırını var. Mekanizmalarını inceledikten sonra bizim klasik fırınları ona çevirebilir miyiz diye baktık. Artık pek çok fırının kurutma özelliği var denmesine karşın nem almada yeterli kalamadığı için istenen gevrekliğe ulaşılamıyor. Bunu da önleyecek bir yöntem şu.
Fırınınızın kapağında ışık açılıp kapanması ve mekanizmanın çalışması için bir pim var. Bu pim ile kapak arasına 2cm kalınlığında minik metal kapak yerleştirerek kapatın. Ben su şişesi kapağı koydum. Aslında kındırık açık kalacak fırın. Meyve kurutmak için gereken derece 57. Ancak bu haliyle bu dereceye çıkabilmesi için fırının 70 dereceye, alt-üst ve fanlı ayarlanması gerekiyor. Bu şekilde 3-4 mm kestiğiniz -diyelim ki portakallarınızı- tel raflara dizin. (Tepsi olmaz, arasından hava geçmeli) Yaklaşık 24 saatte kurutabileceksiniz.
Fakat bu yöntemde şu uyarıyı yapmalıyım. Fırın çalışırken evde olmanız önemli 24 saat baştan sona, biteviye bir zaman olmak zorunda değil. Yani cumartesi gündüz koyup, akşam kapatıp tekrar pazar gündüz çalıştırabilirsiniz. Fırın açıkken uyumayın.
KURUTMALI GÜZELLİKLER
Meyve kurularından bu kadar bahsetmişken size birkaç tane hem çok kolay hem de çok lezzetli bir içecek ve tatlı tarifi vermek isterim. Elma ve armutları kuruttuktan sonra, mutfak robotunda veya varsa kahve, baharat çekme makinasında iyice un olana kadar çekin. 1 büyük bardak yaklaşık 250 ml süte, 2 dolu çorba kaşığı meyve unundan ekleyin ve karıştırın. Dilerseniz sütü ısıtıp da ekleyebilirsiniz. Şeker koymadan çok lezzetli, hem besleyici hem de tok tutan içeceğiniz soğuk ya da sıcak hazır. İçine bir çay kaşığı portakal,mandalina unu da ekleyip aromasını arttırabilirsiniz. Sıcak sütle yaptığınızı birkaç saat bekletince kalınlaşıp muhallebi kıvamı alıyor. Bu haliyle tatlı olarak da yiyebilirsiniz.
Bir diğeri ise 1 kase yoğurda, 4 çorba kaşığı meyve unundan ekleyip karıştırarak yapabileceğiniz hafif bir tatlı. Tarçın veya ceviz eklemek isterseniz eminim lezzeti katlanacaktır ama tek başına bile o kadar lezzetli ve tatminkar ki hiç aramayacaksınız. Refika 2 kaşık un ne kadar meyveden çıkar diye sorarsanız da, orta büyüklükte 2 elmadan rahat rahat 2-3 çorba kaşığı un çıkacaktır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.