Menü

Evde Yoğurt Yapımı

Pişirme ZamanıHazırlanmaKaç KişilikZorluk
1 saat30 dk.4-6Orta

Malum evde yoğurt yapmak hem çok sağlıklı hem çok lezzetli, merak edenler için evde yoğurt nasıl yapılır anlatalım istedik ve bununla ilgili bir kaç ipucu verdik. Umarız hoşunuza gitmiştir. Sizlerinde farklı yöntemleri varsa lütfen yorumlara yazmayı unutmayın.
1- Süt Seçimi Yoğurdu üç tip sütten yapabilirsiniz. İlki çiğ süt diye adlandırılan pastörizasyondan geçmemiş günlük süt, bir diğeri de şişelerde günlük süt diye satılan sınırlı pastörizasyondan geçmiş ve ekşimemesi için katkı maddeleri içermeyen süt. Sonuncusu da bildiğimiz kutu/UHT sütler. Yukarıda bahsettiğim işlem günlük süt için 15-20, çiğ süt için 30-35 dakika sürer.
2- Sütü Kaynatmak Süt kaynatma işine girmeden önce kullanacağınız tencerenizi su ile etraflıca çalkalayın. Böylece kaynadıktan sonra sütlü tencereyi temizlemeniz daha kolay olacak. Emaye tencere veya toprak çömlekleri yoğurt yapımında kullanmanız için tavsiye ederim. Bir kilo sütü önce yüksek ateşte kabarmaya başlayana kadar kaynatın. Sonra orta ateşe alıp köpürmesi iyice sönene kadar tahta kaşıkla karıştırın. Süt sakinleyecek ve koyulaşacak. Bu şekilde 8-10 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın. Bu kaynama süresi sizin karar vereceğiniz bir süre. Kimileri fazla kaynayınca faydasının azaldığını düşünüyor, kimisi de su gibi yoğurt yemek istemediğinden daha da uzun kaynatmayı tercih ediyor. Karar sizin.
3- Sütü uyutacağınız kaba almak! Sütü isterseniz aynı tencerede ılıtabilirsiniz isterseniz de toprak bir güveç kaba, yoksa cam veya çelik bir tencereye koyun. Ama başka kaba koyacaksanız mayalayacağınız kaba önceden koyun ki mayalanacak ısıya geldiğinde kap onu soğutmasın ve her yeri eşit mayalanabilsin.
4- Maya Çalmak Sütün mayalanma ısısını parmak testi ile anlayabilirsiniz. Serçe parmağınızı soktuğunuzda sıcak gelmeli ama kaynar olup yakmamalı. Vücut ısısından 3-4 derece fazla bir sıcaklıktan bahsediyoruz. Mayalayacağınız kapları rüzgardan, soğuk havadan uzak bir yerde, mutfağın köşesinde, alttan ve üstten de yün veya polar bir battaniye ile iyice sararak, üşümeyecek hale getirin. Sütü daha evvelden ayırdığınız iyi bir yoğurtla mayalayabilirsiniz. Damızlık denen bu maya ne kadar güzel ise yoğurtta o kadar iyi olur. Damızlık ekşimişse yeni yapılan yoğurtta ekşi olur. Bir de süzme süzme yoğurt iyi bir damızlık olmuyor. Damızlık yoğurdu bir kapta çırpın. İçine yarım çay bardağı kadar ılık sütten yavaş yavaş ekleyin. Daha sonra bunu süte ekleyip çırpın.. Mayayı ekleyip, kapların üzerilerini bir kapak ile kapatmadan sarın. Eğer üzerini kapatırsanız terleme yapacaktır. Yoğurdunuzun üzeri sulu olur.
5-Uyku ve uyanış Sütü iyice sarıp sarmalayıp dört saat bekletin. Arada açmayın ki ısısı düşmesin. 4 saat sonra açıp buzdolabına yerleştirin. Burada da 1 gün beklettikten sonra kaşık sokmakta fayda var. Çok alengirli gibi gözükse de aslında çok basit bir süreç, bir kere yaptıktan sonra gözü kapalı yapabileceksiniz. Biraz daha kıvamlı bir yoğurt olmasını istiyorsanız tencerenizi bir tepsiye alın ve ince bir tülbent gibi bezi hafifçe yoğurdun üzerine değecek şekilde örtün. Böylece bez fazla suyunu emecek ve biraz daha koyu, kıvamlı bir yoğurdunuz olacak.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.