Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da Sirha 2014 Fuarı vardı. Yemeğin nasıl sektörleştiği ve Türkiye’de hem aşçılık alanında hem sektörün tamamlayıcılığı hem de algının ve pazarlamanın nasıl değiştiğini görmek adına çok özel bir etkinlikti. Bu büyük değişiklik hem memleketimiz için büyük bir fırsat hem de pek çok tuzaklar taşımakta. Bizim görevimiz ise tuzaklara takılmadan, umutla ve çok çalışarak kültürümüze ve bizi biz yapan öğelere sahip çıkmak.
Bu kapsamda Tuğrul Şavkay’ın gülümseyen, heyecanlı gözleri aklımızın ve kalbimizin bir yerinde, Mutfak Dostları Derneği’nin hazırladığı, Metro’nun destekleri ile büyüyen coğrafi işaretleme ve Essedra projesi kapsamında minik standları gezdik. Bu standlarda Türkiye’ye özgü, özel yerel malzemelerimiz vardı. Aklınıza hemen Malatya’nın kayısısı, Denizli’nin horozu gibi bildiğimiz ürünler gelmesin. Bunların haricinde inanılmaz bir çeşitliliğe sahibiz. MDD’nin söylediğine göre - altta bir kaçını soru olarak sorduğumuz gibi- 2.500 farklı ürünümüz var. Dolayısı ile yolumuz uzun. Ama yolculuğun ne kadar keyifli olduğunun farkında olmadan, bildiğimiz ve bilmediklerimizin ne çok şey olduğunu anlamak ve paylaşmak adına size ufak bir test yapmak istedim.
Bu testteki malzemelerin bir çoğu, bu proje ve Mutfak Dostları Derneği ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz
http://www.mutfakdostlari.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
1) Genelde zeytinlerin, sofralık, yiyebileceğimiz hale gelmesi için acısı tuzlanarak bekletilir ya da başka işlemlerden geçirilir. Ancak öyle bir zeytin alt türü var ki dalında olgunlaşır, acısı gider ve zeytin dalından düştüğünde olmuş demektir. Üzerine sadece zeytinyağı döküp yiyebilirsiniz. Bu zeytin hangisidir?
a) Sele zeytini
b) Erkence hurma zeytini
c) Gemlik zeytini
d) Kalamata zeytin
2) Resimde gördüğünüz nedir?
a) Kurutulmuş gnocci
b) Foça çekme makarna
c) Erzincan eriştesi
d) Antakya kurutu
3) Öyle bir buğday cinsi düşünün ki dünyanın en yaşlı türlerinden biri olsun. Karacadağ’da evcilleştirilen, Frig ve Hititler tarafından tarımı yapılan, Hititçe “Zız” ismi olan İhsangazi, Seydişehir ve Devrekani de yetişen... Önce kaynatılıp sonra kurutulup ardından taş değirmende çekilen. Diğer buğdaylardan farklı olarak daha yağlı, ıspanak ve havuçta bolca bulunan lutein içersin. Eskiden ekmek ve un olarak da değerlendirilen bu buğday şu an sadece bulgur olarak tüketiliyor. İsmi nedir?
a) Kavlıca
b) Siyez
c) Mingi
d) Osmancık
4) Fotoğrafta gördüğünüz, şekli taze kadayıfa benzeyen, tereyağı çıkarıldıktan sonra kalan yağsız sütten yapılan, Kars ve Ardahan’da üretilen bu peynirin adı nedir?
a) Kopanisti
b) Gravyer
c) Dil Peyniri
d) Türkmen Saçak peyniri
5) Yanık yoğurt, yerken inanılmaz lezzetli bir tadı ve is rayihası olan bir yoğurttur. Yanıklık, tadına sirayet etmesinin yanı sıra çok daha uzun süre muhafaza edilmesini de sağlar. Şubattan hazirana koyun, hazirandan kasıma keçi sütü ile yapılan yanık yoğurt bir gastronomik harikadır. Bazı il ve ilçelerde yanık yoğurt geleneği devam eder. Aşağıdaki şehirlerden hangisinde yanık yoğurt yapılmaz?
a) Denizli
b) Karaman
c) Hatay
d) Siirt
6) Kahve Etiyopya’da bulundu, oradan Yemen’e yolculuk yapıp Yemen topraklarını ve havasını sevdi. Kanuni zamanında Yemen valisi Özdemir Paşa kahveyi saraya getirdi. Kısa sürede sarayda sevilen ve Kahvecibaşı gibi bir makamın da oluşmasına sebep olan bu içecek saraydan İstanbul’a yayıldı. Oradan da Fransa’ya, Viyana’ya Türk Paşaları tarafından götürüldü. Yüzyıllar boyunca Avrupa’da Türk usulü kahve içildi ve kahvehane kültürü oluştu. Çay hayatımıza girdikten sonra yavaş yavaş bizde çaya meyil edilirken Avrupa kahve kültürünü çeşitlendirdi.
Biz ise Türk kahvesinde çeşitliliğimizi artırmak için pek çaba göstermedik. Sevdiğimiz ve tercih ettiğimiz çekirdek fark etmeden Brezilya’ya kaydı. Son zamanlarda Coffeemamma isimli bir firma, bize kahveyi sevdiren Afrika çekirdeklerinden bir Türk kahvesi yaptı. Hint çekirdekleri ve dünyanın farklı yerlerinde de yapıldığında bambaşka lezzetler çıktığını gösterdi. Çekirdekleri yeşil olarak alıp, burada kendi kavuruyor. Kavurma işlemi için de Almanya kahve kavurma şampiyonu olmuş bir Türk ile ortak bu işe girişmişler. Bu heyecan verici gelişme ile farklı çekirdeklerin ve kavurma tekniklerinin kahvemizdeki etkilerini görebileceğiz.
Bu kişinin ismi nedir?
a) Beşir Yıldırım
b) Hüseyin Çağlayan
c) Canan Karatay
d) Ahmet Pınarcı
7) Memleketimizde inanılmaz güzel tarhana çeşitleri var. Tarhana yöntemi bizim kışlık aşımızda bulgurdan, ekmekten-yufkadan hemen sonra geliyor. Aşağıdaki hangi eşleştirme yanlıştır?
a) Antalya-Gömbe tarhanası- Keçi yoğurdu, kırmızı biber ile hazırlanıp pişerken mercimek veya nohut ekleniyor.
b) Seferihisar- Sakızlı Tarhana- Un, süt, damla sakız, yumurta ve karanfil ile hazırlanıyor.
c) Antalya- Akseki ve Manavgat Ekşi Tarhanası – Bir yabani kırmızı erik ile yapılıyor, yoğurt yok.
d) Antalya –Koca Tarhana- Ayran, tereyağ ve fesleğen ile hazırlanıyor.
e) Hiçbiri
12-18 Aralık tarihlerinde Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası. Biz Refika’nın Mutfağı olarak bu günü gücümüz yettiğince coşkulu bir şekilde kutlamaya çalışacağız, sizde iş yerlerinizde, okullarda bunun adına bir şeyler yapmaya ne dersiniz? Aldığınız ürünlerde yerel üretici gözetmeye ne dersiniz?
Cevaplar:1)Erkence Hurma Zeytini
2)Foça Çekme Makarna
3)Siyez
4)Türkmen saçak peyniri
5) Siiirt
6)Beşir yıldırım
7)Hiçbiri