Menü

Güzel Sofralara Tatlı Fikirler - Hürriyet Cumartesi

Pişirme ZamanıHazırlanmaKaç KişilikZorluk
35-40 dk.5 dk.- 1 gece bekleme20Kolay

Yılbaşı sofrası kurmak işin bahanesi lakin hepimiz sofralar kurarken küçük ipuçları isteriz, biraz daha güzel ve özel gözüksün diye.. Bazen elimizdekiler yeterli gözükmez sofra kurarken, hemen bir yerlere koşup alışveriş yapmak isteriz. Ama ya zaman ya para kısıtı buna imkan vermez. Oysa elimizdekilerle yapılmış sofra, hazır olan malzemeleri satın alarak kurulan sofralardan çok daha güzel olabilir.
Bizi çok daha yansıtabilir de. İnsana terapi gibi gelen şey elindekilerle yarattıklarıdır. En sevdiğim sözlerden biri olan “Zenginlik neye sahip olduğunla değil neye ihtiyaç duyduğunla ilgilidir.”den yola çıkarak dezavantaj gibi gözüken pek çok konuyu avantaja çevirmek adına ve güzel sofralar kurmak için size yıllar içinde biriktirdiğim ipuçlarından bahsetmek istiyorum.
1) Bir misafir geleceğinde en büyük dertlerden biri aynı takımdan veya tabaktan yeterli sayıda olmamasıdır. Bu derdi avantaja çevirmek mümkün. Birbirinden bağımsız tabakları karıştırarak üst üste koyun.. Self servis veyahut masa düzeni şeklindeyse, bir seti bir tarafa diğerini öbür tarafa değil; karıştırarak koyun. Burada birbirinden farklı renkli peçeteler çok işe yarayacaktır. Sofraya renk gelmiş olacak hem de farklı bir ahenk yaratacaktır.
2) Özellikle yılbaşında çok çeşit yemek ve meze olur, bunlar için farklı tabakları birbirine uydurmaya çalışırız. Hatta iki ayrı setimiz varsa birini bir tarafa diğerini öteki tarafa toplar kendimizce iki ayrı grup yaparız. Cesaretle karıştırın tabakları. Uyumu sağlayacak olan içindeki güzel yemekleriniz olacaktır.
3) Masaya çorba veya ana yemek getirirken kendi tencere veya tavasında değil kaba alarak getirmek annelerimizden gördüğümüz bir adettir. Hatta bunu misafire saygı çerçevesinde değerlendiririz. Oysa çorba kap değiştirince soğur, yemek tava değiştirince soğur ve akışkanlığını kaybedebilir. Ama tencereyi güzel, renkli bir peçete ile iki sapından sarıp getirmek ve hoş bir kepçe daldırmak vakitten ve bulaşıktan tasarruf ettiren, yemeğin de lezzetini bozmayan bir çözüm olacaktır.
Guzel Pecete ile Sarilmis Tencere ve Servis Kepcesi
Yılbaşı süsleri olarak
1) Dışarıdaki bütün kuru ağaç dalları, budanmış dallar diyebiliriz. Minik çam dalları, kokinalar masanızın havasını değiştirebilir.
a) Çam ağacını veya kokinaları uçlarından kesip, yuvarlak sararak peçetelik yapabilirsiniz.
b) Çam ağacı dalından minik bir dilek ağacı yapıp herkesin dileklerini ekleyebilirsiniz.
c) Çam dallarını masanın etrafına dağınık bir şekilde serpiştirebilirsiniz. Bir anda yeşil çam dalları tüm masanın havasını değiştirecektir, göreceksiniz.
2) Tarçın çubuğu, 4 renk karabiber, yıldız anason, karanfil gibi taneleri masaya serbestçe atabilirsiniz.
3) Yılbaşı masa örtünüzü çok ucuza kendiniz dikebilirsiniz. Yeşil bir kumaş, renkli bir iple 1 saat içinde nefis bir örtünüz olabilir. Hatta bunu çocuğunuzla birlikte yapıp, ona bir taraftan dikiş dikmeyi göstermek de mümkün. Bunun hem sizin hem de çocuğunuz için ne kadar güzel bir anı olabileceğini düşünün.
Cam Dallariyla Pecete_El İsi Yilbasi Ortusu
4) Kırmızı ve yeşil elmalardan mumluk yapabilirsiniz.
Yesil Elmadan Mumluk
5) Kesme tahtası, fırın küreği gibi mutfakta kullandığınız ahşap eşyaları, hatta herhangi tahta malzemeyi bile peynir tabağı, çerez veya atıştırmalık tabağı olarak kullanabilirsiniz.
6) Kilitli kavanozları, manav kesekağıtlarını mumluk olarak kullanabilirsiniz.
Kavanozda Mumlar_Sekerci Kavanozunda Limonata ikram etmek1
7) Yarılmış bir nar, kırmızılıkları ile masanızın ortasında olabilir.
8) Masada oturma düzeni olacaksa güzel kuru yapraklar toplayıp herkesin adını onlara yazabilirsiniz.
Yaprak Uzerine İsim Yazmak1
9) Masadaki su bardaklarının içerisine birer tane defne yaprağı ve nar tanesi atabilirsiniz. Böylece her yudumda güzel bir yılbaşı hissi olacaktır.
Nar Taneli_Defne Yaprakli Su1
10) Bir de inanıyorsanız eğer, masanızdan muhakkak birkaç nazar boncuğunu eksik etmeyin. Dağınık şekilde serpebilirsiniz.
Yemeklerin tabaklanma şekli:
Aslen güzel bir masa düzenlemenin kilit noktası başrol oyuncuları olan yemeklerin nasıl tabaklandığıdır. Biz çoğu zaman yemeğin lezzetine çok önem veririz. Masamızı çok güzel düzenleriz. Ancak yemekleri sunma şeklimiz genelde hep aynıdır. Örneğin yaprak sarmanın üzerine limon kesmek, fava, humus, patlıcan gibi yemeklerin üzerine maydanoz veya dereotu atmaktan pek öteye gidememek gibi. Tabak düzenlemek için kullanabileceğiniz yöntemleri sıralamak isterim.
1) Büyük tabaklar seçip, taneli yemekleri içine dağıtıp boşluklar bırakabilirsiniz. Tabaktaki boşluklar her şeyi daha güzel gösterebilir.
Renkli peceteler-Farkli Tabaklar-Ortada Nar
2) Dizmeye alışık olmadığımız yiyecekleri dizmek, dizilmeye alışmış yiyecekleri de karıştırmak iyi fikir olabilir. Mesela kuru köfte var ise genelde dağınık olur ancak bunları ince uzun bir tabağa koyup, son dakika üzerine biraz peynir rendeleyip, yoğurt döktükten sonra kırmızı biber ve yeşilliklerle süsleyerek, kırmızı, beyaz ve yeşil olan yılbaşı renklerini yemeğe taşıyabilirsiniz. Dizilmeye alışılmış dolmalardan dağınık bir tepe yapıp dolmaları da tabağı da çok daha güzel gösterebilirsiniz.
3) Tabaklarınızı kirletin. Yıllarca yemeği yerleştirdikten sonra tabağın kenarını kağıt havlu ile silip düzgün hale getirdik. Artık üzerine dökülecek güzellikleri daha da abartarak eğlenebiliriz. Tabağın boş kalan kenarlarına sıçratılmış yoğurt ve yeşillikler çok güzel gözükür. Bugüne kadar bu sayfadaki sunumlardan hatrınızda olabilir.
4) Taze yaprakları sunum kabının bir parçası olarak kullanabilirsiniz. İyice temizlediğim manolya yapraklarını, yaz zamanı incir yapraklarını tabakların altında kullandığımda en basit yemek bile çok daha güzel olabiliyor. Biz bunu yıllardır kısır ve çiğ köftede marulla yapıyoruz neden başka yapraklar olmasın ki!
5) Koyu renk yemekleri açık renk tabakta, açık renk yemekleri ise koyu renk tabakta sunduğunuzda kontrast çok işe yarayacaktır. Yemeği daha çok ortaya çıkarır.
6) Yemeği tabaklarken üç boyutlu yapmak da çok önemli bir ayrıntı. Eğer yemeği tabaktan yukarı kaldırabiliyorsanız ne güzel. Örneğin pastırmayı dilim dilim de servis etmek mümkün parçalayıp küçük bir dağ haline getirmek de. Böylece belki de daha az pastırma kullanarak daha göz doyuran bir görüntü elde etmek mümkün olabilir.
Koşturmacamızın bol olduğu, televizyonların, haberlerin bir sürü gündemle dolu olduğu bu günlerde yılbaşı bahanesi ile herkesi sofra etrafında toplamak, kendimize mutlu olmak için minik güzellikler yaratmak istedim.. Hep beraber, huzur, mutluluk, muhabbet ve afiyet dolu sofralar kurmak dileği ile.
Yemek Tabaklama
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.