Ramazan ve gelenekleri, güllacı, hurması, pastırması ile kalbimizde ayrı bir yerdedir. Pek çok hızlı tüketimli çorbalar, köfte harçları, buzdolabı poşetleri, kolası, gazozu rekor satışlarını hep ramazanda yapıyorlar.
Bilgisayar oyunlarına, trafiğe, ekonomiye kurban giden büyük muhabbetli yemek sofraları bir şekilde tüm bunları yenip ramazan sofrasında buluşuyor. Büyüğe hürmet, israftan kaçınma gibi kavramlar da sanki dondurulmuş gibi hayatımızda tekrar resme giriyor.
Benim başımı döndüren adet ramazan pidesi. Bizim mahallede saat 4 gibi pide yapılmaya başlar. Kokusu baş döndürür. Sanki altındaki galeta ununun kavrulma kokusu ayrı, hamuru ayrı, üstündeki yumurta ve çörek otların kokusu ayrı ayrı girer hayatımıza...
Ben de bu pideyi en az fırındaki kadar güzel yapmanın ipuçlarını vermek, yapmayacaklar için üzerindeki emeği anlatmak, bir de ramazan pidesinin başrolde olduğu biri sahurluk, diğeri iftarlık 2 tarif vermek istiyorum.
Evde Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?
Bu tariften bizim fırınlarımızın rahat rahat pişirebileceği boyutlarda 2 tane pide çıkacak. En önemli kısmı üstünün yağlı yumurtalı karışımı ve nasıl şekil verildiği…
- 350 ml ılık suya 1 paket instant mayayı ve 1 tatlı kaşığı şekeri ekleyip karıştırın. Suyun sıcaklığı yoğurt mayalar gibi yaklaşık 40-42 derece olmalı. Serçe parmağınızı suya sokunca yakmayacak ama sıcak hissedeceğiniz ısı bunun uygun olduğunu gösterir.
- 500 gr beyaz una 1 tepeleme tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Üzerine mayalı suyu ekleyip karıştırın.
- Ardından hamuru tezgaha alıp yoğurmaya başlayın. Hamur eli bırakmaya ve pürüzsüzleşmeye başlayınca tamamdır. Klasik hamur yoğurmaktan farklı olarak hamuru vurup çekip arasına hava alarak yoğurdum ama bu başlı başına bir yazı konusu. Şimdilik siz normal deneyin, detayları ile bu tekniği sonra anlatacağım.
- Hamuru 2 bezeye ayırıp, üzerini örtün.
- Bu şekilde 45 dakika mutfağın rüzgar almayan, ılık bir köşesinde bekletin.
- 45 dakikanın sonunda pişirme kağıdını tezgaha açın. Üzerine 2 avuç galeta unu serpin. Galeta unu ekmeğin altının iyice çıtır çıtır olmasını sağlayacak.
- Bezeleri elinizle 20-25 cm çapında olacak şekilde galeta ununun üzerinde açın.
- Küçük bir sos tenceresinde 1 tatlı kaşığı tereyağını eritin. 1 yumurtanın sarısını 1 çorba kaşığı su ile karıştırıp çırpın. Erimiş tereyağını üzerine çırpa çırpa ekleyin. Pürüzsüz, sarı bir sosunuz olacak.
- Pidelerin üzerine yumurtalı karışımdan sürün.
- Serçe parmaklarınızın ve elinizin dışıyla bastırarak pideye şekil verin. Önce pidenin kenarlarından 1-2 cm boşluk bırakarak çemberini yapın. Ardından çemberin ortasından yine serçe parmaklarınızın dışıyla 3 çizgi çekin. Ardından bu çizgilere 90 derece açıyla 3 çizgi daha çekin. Pidenin baklava dilimli şekli de hazır.
- Üzerine bol bol susam ve çörek otu serpin.
- Önceden 240 dereceye ısıtılmış fırında, orta rafta, fırın taşının üzerine koyun. Fırın taşınız yoksa sığ bir çömleğin tersini de fırın taşı yerine kullanabilirsiniz.
- Ekmeği fırına atınca fırının ısısını 220 dereceye düşürün.
- 15-20 dakika sonra çıtır çıtır pişmiş ramazan pideniz hazır!
Tavada Çok Kolay Yumurtalı Sahur Pidesi
Bu tarifi bir kere yapınca bir aile klasiğine dönüşeceğine emin gibiyim.
- 2 yumurtayı çırpın. İçine 3 avuç rendelenmiş kaşar peynirini, 4-5 dilim kurutulmuş eti yarım cm kalınlığında şerit şerit doğrayıp, 8 dal ince kıyılmış maydanozu ve 1 çay kaşığı karabiberi ekleyin.
- Bayatlamış yarım ramazan pidesini enine ortadan ikiye kesin. Yumurtalı karışımı pidenin içine yayın ve tepesini kapatın.
- Altına ve üstüne 1 pişirme kağıdı koyun. Şeker kağıdı gibi 4 bi tarafını katlayın ve sahurda pişirmek üzere buzdolabınıza koyun.
- Sahurda pişirmek istediğinizde, çayınız demledikten sonra ocağınızı kısık ateşte yakın. Pideyi çelik veya emaye bir tavaya alın ve kapağını kapatın. 3 dakika bir tarafını 2,5 dakika diğer tarafını pişirince kaşar erimiş, yumurta pişmiş, içi yumuşacık dışı çıtır çıtır pideniz yemeye hazır olacak.
- Bu teknikle siz arzu ettiğiniz herhangi bir iç kullanabilirsiniz.
Kıymalı, Domatesli Pide
Bir nevi iskender, bir nevi lazanya gibi ama bambaşka bir etkisi olan bu tarifimin aslen esin kaynağı Arap mutfaklarında ve İngiltere'de olan ekmekli tatlılar. (Bkz bread puding.)
- Bayatlamış ramazan pidesini 2 parmak kalınlığında küp küp doğrayın ve fırına girebilecek yaklaşık 20x25 cm ölçülerinde bir kaba yerleştirin.
- 2 çorba kaşığı tereyağını tavaya koyup eritin. Tereyağının hafif kavrulmuş kokusu çıkınca, üzerine tercihen kendi yaptığınız yoksa 2 kutu(400 ml) domates püresi ekleyin. 1 çorba kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin. 1 tatlı kaşığı kekik ve 1’er çay kaşığı tuz, karabiber ve pul biber ekleyin.
- Domates püresi kaynayıp biraz kendini bulduktan sonra içine 1 su bardağı suyu ekleyin ve tekrar kaynadıktan sonra sosun altını kapatın.
- Fırın kabındaki pidelerin 4’te 1’ini kaptan alıp kalanların üzerine her tarafına sosu gezdirerek dökün.
- Kenardaki ekmekleri de kaba ekleyip, ekmekleri parçalamadan karıştırın ve hepsinin sosu iyice çektiğine emin olun.
- En son kuru bir ekmek parçasıyla tavada kalan sosu da sıyırıp kaba ekleyin.
- Sos bol gibi görünse de birkaç dakika içinde tüm ekmekler hüp diye tüm sosu içine çekecektir.
- Ekmeklerin üzerine, 200 gr kıymayı 2 soğanla kavurup tuz ve karabiberleyip ekleyin. Hatta kıymayı 500 gr’a kadar arttırabilirsiniz.
- Onun da üzerine 5 avuç rendelenmiş kaşar peynirini -aralara da girmesine dikkat ederek- yerleştirin.
- 200 derecede çalışan fırının orta rafında 10-12 dakika pişirin.