Menü

Kayısılı İncik Tarifi

Pişirme ZamanıHazırlanmaKaç KişilikZorluk
4 saat20 dk.6Orta

İÇİNDEKİLER
2 kilo, 6 büyük parça incik
7 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet büyük soğan
4 diş sarımsak
10 adet sivri biber
1 dolu çorba kaşığı un
6 dal zahter kekik
1 dolu çorba kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
10 adet kuru kayısı
6 adet taze kayısı
1 su bardağı kaynar su
4 çorba kaşığı sirke
1 bütün Arnavut biberi
10-15 dal maydanoz
Bu tarif için dana inciği kasabınıza 6 parçaya ayırtabilirsiniz.
Böylelikle kemiğin içindeki ilik sanki tablet et suyu gibi çalışacak, hem lezzet hem de parlaklık verecek.
Bu tarifteki gibi et yapma tekniğiyle hayvanın en sert etlerini bile yavaş yavaş pişirerek, pamuk gibi ve dağılan hale getirmek mümkün. Bu tarif kayısılı ancak siz farklı meyvelerle de deneyebilirsiniz.
Döküm tencerede yavaş pişmiş et yapmak:
Ben aman şu eti kullanın, bu tencereyi muhakkak edinin gibi şeyler söylemekten ilk günden beri kaçınmaktayım ancak gerçekten lezzetli, yavaş pişmiş bir et için döküm tencere kullanmak bir hayli fark ediyor. Bunun sebebi kapağı ağır diye dışarı su ve havayı çok az vermesi, böylece lezzetin içeride muhafaza olması diyebiliriz. Ayrıca döküm tencerenin ısıyı her tarafa eşit olarak yaymasından dolayı, eti ilk mühürlediğinizde tencereyle et arasındaki çok sert ve net ilişki, tam bir performansla mühürlemenin gerçekleşmesi için bir diğer etken. Tencerenin dibinde kalan lezzeti de pişen diğer güzelliklere adım adım vermesi işin cabası.
Dolayısıyla bu tarifi yaparken döküm tencere kullanmanızı tavsiye ederim. Eskiden ithalatı çok pahalıydı, şimdiyse bir sürü kendi güzel markamız var.  Tencerenin ağır ve sırsız olmasına dikkat edin.
Şimdi gelelim tarife...Döküm tencerenin altını yakın. Isınırken 6 büyük parça halinde kestirdiğiniz 2 kilo inciğin üzerine yarım çay kaşığı tuz serpip ovun. Tencereye 5 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip, tüm taban ve hatta yanların da yağlanması için tencereyle daireler yapın. Kızan yağda etleri mühürleyin. Hakkı mühürleyebilmek için 2-3 sefer de yapmak gerekebilir. Şayet etlerin hepsini bir anda koyarsanız tencerede sıkışacaklarından, mühürlenip güzelce kızarmak yerine suyunu bırakıp haşlanmaya başlayacaktır ki, bu tattan ciddi feragat etmek anlamına gelir. Etleri tavada çevirirken çatal değil maşa kullanın. Çünkü çatalla çevrilen büyük etler delindiği için daha çok su bırakıyor ister istemez. Mühürlenen etleri bir kaba alın. Kemiğin ortasındaki iliğin yavaş yavaş yumuşamaya başladığını da göreceksiniz.
Tencereye iri piyazlık doğradığınız 2 kuru soğanı ekleyin. Gözünüze çok gelebilir ancak eriyip, mükemmel bir kıvam alacaklar. Tavadaki etin tadıyla soğanlar güzelce kavrulacak. Bu esnada 4 adet de sarımsağı dişler halinde atın. Piştiklerinde Fajita’nın yanında gelen soğanlara benzeyecekler. İyice yumuşayan ve karamel rengi olan soğanları bir kaba aldıktan sonra tencereye 2 çorba kaşığı daha zeytinyağı ekleyin. 10 adet sivribiberin sadece saplarını kesin ve bütün bir şekilde tencereye ekleyip, kavurun. Ardından kaba aldığınız etleri ve soğanları tekrar tencereye alın ve 1 dolu çorba kaşığı unu etlerin üzerine serpin, 10 dakika kapağı kapalı bir şekilde pişirin. 10 dakika sonra tencereye 6 dal zahter kekik, 1 dolu çorba kaşığı tane karabiber, 1,5 çay kaşığı tuz, ikiye böldüğünüz 10 adet kuru kayısı, 4 çorba kaşığı sirke ve acısı etin suyuna iyice geçebilmesi için üzerine delikler açtığınız 1 bütün Arnavut biberi ekleyin. Yaklaşık 3,5 saat kapağı kapalı şekilde, kısık ateşte pişirin. Tencereyi saat başı kontrol edin, su eklemeniz gerekebilir. Eğer tenceredeki su biterse azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz. 3,5 saat sonunda tencerenin dibinde bir parmak kadar helmeli, krema kıvamında bir sosunuz olacak. Bu aşamada 6 adet tüm taze kayısıyı tencereye ekleyip 10 dakika daha pişirin. Tabaklara servis ettikten sonra üzerine son dakika biraz tarçın veya kimyon serpebilirsiniz. Bu son dokunuş yemeğin sıcağı ile birlikte inanılmaz güzel bir koku verecektir. Et tadı ön plana çıksın isterseniz pişirdiğiniz haliyle yemek fazlasıyla lezzetli.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.