Menü

Keyifli mutfak yemeğe lezzet katar - Hürriyet Cumartesi

Pişirme ZamanıHazırlanmaKaç KişilikZorluk
45 dk.15 dk.6Kolay

Akşam yemeği için mutfağa girdiniz, ‘mutlu eden’ yemekler pişirmek istiyorsunuz. Mutfağınızı nasıl dizayn edeceğinizi biliyor musunuz?
Mutfak, içinde yemek piştiğinde evi yuvaya dönüştürür, gelecek hayallerinin perçinlendiği, evimizin ‘ısıtan’ mekânıdır. Eğer siz de benim gibiyseniz kafamızın en çok çalıştığı yer de diyebiliriz. Mutfağında daha mutlu olmak isteyenlere, küçük ve büyük değişiklikler arayanlara veya heyecanla mutfağını yaptıracak olanlara tecrübeye dayalı birkaç temel ipucu vermek istiyorum.
1) Öncelikle mutfağınızı, işlevi olmayan biblo gibi dekor eşyalarından arındırmanız çok önemli. Mutfak alet ve edevatınızı seçerken de sık kullanmadığınız, az fonksiyonlu malzemeler yerine sık kullandığınız en iyilerini alın.
2) Altın üçgen’e dikkat! Bu üçgen, buzdolabı, pişirme ekipmanları ve lavabodan oluşuyor. Mutfakta rahat hareket edebilmek için bunları üçgenin köşeleri olacak şekilde yerleştirmekte fayda var.
3) Bol tezgâh alanı mutfakta rahatça çalışmanıza, dağılmanıza sonra tekrar toplanmanıza yardım edecek. Tezgâh üstünü olabildiğince boş bırakmaya özen gösterin derim.
4) Ankastre ocak ve fırınınızı birbinden çok ayırmayın. Teknik olarak da buzdolabı ve fırını yan yana koymayın. Fırının ve buzdolabının üzerlerindeki raflara, ısındığında bozulmayacak malzemeler koyun.
5) Eğer sağ eliniz temelde kullandığınız el ise sağınızda lavabonun ve onun da sağ tarafında bulaşık makinesinin olması önemli. Seramik büyük lavabo, bulaşıkları rahatça sığdırmak için iyi bir alan sağlar.
6) Ocağın hemen altında kaşıklarınızı ve tencerelerinizi koymak için çekmeceler olması fazla hareket etmeden güzelliklere ulaşmak adına ideal.
7) Mutfağınız çok büyük olmasa da bir ada veya yarımada şeklinde çıkıntı yapabilirseniz aile fertleri masayı hazırlarken bir taraftan onlarla sohbet etmek de mümkün olur.
8) Ocağın hemen yanında sosların ve farklı yağların olduğu bir tepsi, yemekleri çaktırmadan daha heyecanlı ve keyifli yapmanızı sağlayabilir; gözünüzün önünde olarak sürekli hatırınızda da kalır.
Madde 8 gorsel
9) Baharatların mutfakta kolay bulunur ve ulaşılır olması önemli. Keyifli bir mutfağın olmazsa olmazlarından biri iyi düzenlenmiş baharatlıktır. Mümkünse ocağın sağ ve sol tarafında ince uzun çekmeceleri baharatlık yapabilirsiniz.
10) Mutfak, laptop’unuzun yanına çayınızı alıp, diğer sandalyeye de ayağınızı uzatıp çalışabileceğiniz bir yer olunca başka türlü bir mutluluk kaynağı oluyor. Küçük de olsa bir masa olması, hatta bu masanın altında çekmeceler bulunması çok keyifli oluyor. Günlük çatal, bıçak ve peçeteleri buraya koyarsanız, bir eksik olduğunda masadan kalkmanıza gerek kalmaz.
11) Mutfağın ışık alması güzel bir his. Bunun için pek imkân yoksa en azından salona ufak bir pencere açabilirsiniz. Hem de salon masasına servis penceresi olur. Yemek kokusu eve dağılır diye korkanlardansanız pencere de açabilirsiniz.
12) Mutfakta küçük de olsa bir müzik sistemi... Küçücük bir radyo veya telefondan müzik çalacak sistemi kurmak harika olur. Ama televizyon konmasın. İşten ve lezzetten rol çalabiliyor.
13) Mutfak küçükse kimi dolapları camlı veya raf yaparak derinlik kazandırabilirsiniz.
14) Tezgâhın koyu veya tavanın koyu renk boyanması şaşılacak şekilde mekânı büyütecektir.
15) Mutfağınızın bir duvarını yeşil veya siyah mat yağlı boyayla boyadığınızda kara tahtanız hazır demektir. Ev ahalisine mesajları bu şekilde iletebilirsiniz.
16) Eğer ferah bir mutfağınız varsa tava, nihale ve tencereleri asabilirsiniz. İnsanı en çok mutlu eden öğelerden biri olduğunu göreceksiniz. Yıkadıktan sonra kurutmak üzere buralara asmak da mümkün oluyor.
17) Kahve bardakları ve su bardaklarının duracağı rafları bardak boylarına göre planlayarak ek raf yerleri düşünün ki, kısa olan bardaklar büyük dolapları işgal etmesin. Bunları çift katlı yapmak mekândan çok tasarruf ettirecek.
Madde 11 gorsel
Mutfağımda neler var?
Mutfağınızı ilk çizerken göz ardı edilmemesi ve çizimde bir yerlere rahatça yerleştirmeniz için gerekli malzemeleri listelemek istedim. Böylece mutfağınız ortaya çıktığında gözden kaçanlar olmasın.
Pişirme kapları
Hazırlık kapları
Spatulalar için bir çekmece
Bıçaklarınızı çekmecede saklamayın. Sonra hiç kesmeyen bıçaklarınız olur!
Bıçakları mıknatısla duvara asın veya tezgâhta ahşap bir bıçaklık kullanın
Kesme tahtasını tezgâha sabitlemek ya da kolay ulaşılabilir bir rafa kaldırmak
Teknik ekipmanlar için açacak, dövme aleti vs için bir çekmece
Fırın kâğıdı, streç film, folyo, kürdan gibi bir sarf malzemesi çekmecesi
Mutfak robotu, el blender’ı gibi mutfak aletleri için bir çekmece gerekli.
Madde 9 gorsel
UNUTMA!
Gündelik tabakların, servis ve sunum tabaklarının, amerikan servisler, bez peçeteler ve masa örtülerinin konacağı alanları
Tepsiler için bir alanı
Baharatlık çekmecesini
Bakliyat çekmecesini
Pasta ve tatlı malzemesinin, çayın ve şekerlerin durduğu bir alanı
Patates ve soğan için bir alanı
Su ve çöpün duracağı dolapları
Kavanozlar, reçeller ve turşular için bir alanı unutmayın.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.