Uzun bir süredir satın alabildiğim pek çok şeyi alma yoluna gidiyordum. Özellikle de ellerime bir şeyler yapma konusunda bütün enerjimi yemeğe verdiğimden diğer pek çok şeyin güzelini almaya çaba sarf ediyordum. Yakın zamanda her şeye sirayet eden bu hissim değişmeye başladı. Alabileceğimin en iyisini almayı ama bunu çok seçici olduğum malzemelerde yapmayı, kalanlarını ise eğer elimdeki bir şeyi devşirebiliyorsam devşirerek ya da sıfırdan dan üreterek yapmaya başladım.
Hatta bu sene yeni yıl hediyelerimi de kendim yaparken sanki 80’lerde doğru düzgün kutu bulamadığımız, güzel bir kaplama kağıdı bulduğumuzda aklımızın gittiği, gelen hediyelerin bağlı olduğu kurdeleleri söküp, ütüleyip başkalarına yapılacak hediyelerin paketleri için kullandığımız zamanlar geldi aklıma. Nasıl mutlu oldum. Arsızlıktan dünya da yorulmuş ben de. Dolayısı ile size güzel ve herkesten farklı sofralar kurabilmeniz için ipuçları vermek istiyorum bu hafta. Sevdiğiniz, muhabbetli sofralar kuracağınız, dostlarınıza özeninizi gösterebileceğiniz ve size yeni sofralar kurabilmek için fikir verebilecek ipuçları.
Bu sofrayı kurarken Karaca’nın Fine Pearl İnci serisini ve ona eşlik eden memleketizmizde üretilmiş çok şık bardak ve çatal bıçakları kullandım. Zarif ve iyi tasarlanmış, çok şık dahi olsa nasıl spor bir masada asaleti ile uyum sağlayabileceğini de aslen göstermek istedim.
Masamızı güzelleştirecek İpuçları
1) Masa örtüsü olarak kraft kağıt kullanabilir, masadaki oturma düzenini de Kraft kağıdın üzerine yazabilirsiniz. Kurduğunuz sofra diyelim ki bir doğum günü sofrası ise, doğum günü çocuğuna özel dilekler de yazabilirsiniz. İsim yazacağınız kalem kartona yazılan kesik uçlu, kaligrafi kalemi olur ise yazınız çok daha güzel olacaktır.
2) Küçük kurabiye kalıplarını peçetelik olarak kullanabilirsiniz. Bir de biz Kuzguncuk’tan bir parça çam, kırmızı top, kokina, defne de taktık. Dilerseniz siz de kullanabilirsiniz. Mevsiminde ne varsa kullanabilirsiniz.
3) Kadehleri ters çevirip içlerine minik cam dalları koyup, tepelerine de küçük mumlar yakabilirsiniz.
4) Rende ve karışık yeşillik dallarının içerisine minik led ışık koyunca parçalı aydınlatma olarak çok şık oluyor.
5) Ben hamur teknelerini yıllardır çok severek sofralarda kullanıyorum. Kimi zaman peynir, meyve tabağı olarak kullanabilir kimi zamanda hem ana yemeği konduğu hem de masayı süsleyen güzellikleri koyabilirsiniz. Eski hamur teknesini bulup güzelce yıkayın. Biraz zeytinyağladıktan sonra kullanabilirsiniz.
6) Dalların ve yaprakların yanına kurutulmuş biberle birlikte bir mumluk yapmak zahmetsiz ve şık.
7)Büyük bir ekmeğin tepesini alıp içini oyduktan sonra sulu yemeklerinizi servis etmek için kullanabilirsiniz. Yemeğin suyu böylece ekmeğe geçecek ve lezzetini çok daha yukarılara çıkaracaktır.
8) Eski büyük bir kevgirin sapını çıkarıp ekmeklik yapabilirsiniz. Yanında dallarla çok şık görünecektir.
Ekmek İçerisinde Nefis EtBu tarif iki amaca hizmet ediyor. Sulu bir et yemeğini masaya getirmenin güzel bir yöntemini göstermek, lezzetli ve lif lif ayrılan bir et pişirmenin can alıcı ipuçlarını sizinle paylaşmak. Hem de tranç kullanıp, tadına bakan herkesin bonfile diyeceği bir et pişirerek...
1,5 kg trancı 3 parmak kalınlığında küpler halinde doğrayın. Üzerlerine 1’er tatlı kaşığı karabiber ve tuzu serpin. Düdüklü tencerede 5 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtıp etleri dışları güzelce kahverengi olana kadar mühürleyin. Bunu tencerede 3 turda yapın aksi takdirde et suyunu bırakıp mühürleneceğine haşlanır. Kızaran erleri kenara alın, tamamı bitince, tencerenin içine 4cm kalınlığındav doğradığınız 4 adet havucu, 4 parçaya kestiğiniz 4 adet orta boy patatesi, ikiye böldüğünüz 4 adet kırmızı soğanı ve 6 diş sarımsağı atıp kavurun. Tencerenin içindeki o etli yağın tadı hepsine sirayet etsin. Etleri tekrar tencereye koyup 1 çorba kaşığı domates salçasını ekleyin ve karıştırın. 2 çorba kaşığı unu serperek ekleyin ve karıştırın. Tencerenin kapağını 1 dakika kapatın ısı unu kavrasın. 250 gr önceden ıslanmış nohutu veya 400 gr haşlanmış konserve nohutu koyun. 1 litre suyu, 1 çorba kaşığı tane karabiberi, 2 tatlı kaşığı tuzu ve lezzetini katlaması için 3 çorba kaşığı nar ekşisini ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, yüksek ateşte pişirin.
Basınç oluşup düdüklü tencere kilitlenince altını kısın ve yarım saat daha pişirin. Yarım saatin sonunda altını kapatın ve tencerenin basıncını alın. Düdüklünüz yok ise ocağınızın en kısık ateşinde 4 saat pişirin.
Büyük bir ekşi maya ekmeğin tepesini yatay olarak kapak gibi kesip çıkartın. Kenarlarda 1 parmak altında da 2 parmak kalacak şekilde içini bıçakla oyun. Yemeği servis ederken ekşi mayalı ekmeğin içerisinde hem harika görünecek hem de farklı bir sunum olacaktır. Üzerine de son anda 10 dal dereotunun yapraklarını serperseniz güzel bir ferahlık katacaktır. Ekmeğin içi,mi kurutup mutfak robotundan geçirip Galata unu gibi kullanabilirsiniz.