Bir varlığın karnının bahar olarak nitelenmesi ne güzel. Ülkemizde bolca ve kolayca yetişen bonkör ve bereketli bu sebzeyi klasik bir karnıbahar yemeği haricinde pek değerlendirmiyoruz. Hatta bir derdim de gerçekten çok lezzetli bir karnıbahar yemeğini başka evlerde ve dışarıda bulamamak.. Bu hislerimin şerefine size bu haftabenim en severek pişirdiğim bir tarifi, bir de karnıbaharl basit ve çok lezzetli ikinci bir tarifi paylaşmak istiyorum.
Karnıbahar başka hangi şekillerde değerlendirilebilir? 1) Çiğ karnıbahar sabah ekmek niyetine hafif şekerliliği ile çok güzel oluyor. Üzerine biraz zeytinyağı ve çörek otu ile de başka bir hal alıyor.
2) Güzel dip soslarla, çiğ olarak atıştırmalık niyetine çok lezzetli bir alternatif.
3) Veganlar karnıbaharı peynir gibi de, lazanya yaprağı gibi de kullanmayı keşfetmiş durumda.
4) Karnıbaharı çok ince kesip biraz asitle veya zeytinyağlı gibi pişirerek karpaçyo gibi yapmak da mümkün.
5) “Fırında karnıbahar graten” olarak etli veya etsiz yiyebilirsiniz
6) Salatalara hem kıtırtı hem de doyuruculuk veriyor. İster biraz haşlayıp sonra kızartarak isterseniz de çiğ olarak sanki iki bambaşka sebzeymiş gibi işliyor.
7) Kış beğendisi olarak çok sevdiğim bir tarifim var, aynı şekilde, üzerinde hellim ve sebzelerle vejeteryan bir karnıbahar beğendisi yapmak mümkün
8) Tabii ki çorbası çok güzel ancak çorbanın ağır kokmaması için haşlarken muhakkak bir soğanın ve 4-5 diş sarımsağın haşlama suyunda bulunması fark yaratacaktır.
9) Pancarla birlikte haşlanıp pembeleşen karnıbaharın üzerine sarmısak zeyinyağı ve sirke üçlemesi hem güzel gözükecek hem de tadı nefis olacaktır.
10) Karnıbaharın ya Türkiye’de farklı yörelerde ya da Kıbrıs’ta yapılan turşusuna hoşunuza gidecektir.
KARNIBAHAR KIZARTMASIBu tarif geçtiğimiz hafta havalar nefis giderken karnıbahar denemelerinde kendiliğinden çıktı. Sıcak yaz günlerinin en ama en güzel yemeklerinden biber kızartmasını bir anda canımız çekince, neden “the kış sebzesi” olan karnıbahar bizim elimizden tutmasın dedik. Bir de aklımıza karnıbaharın o nefis dallarının kızarınca şeker gibi olduğu gelince hemen denedik. O kadar sevildi ki 2 dakikada koca karnıbahar bitti.. Biz de paylaşmak istedik.
Arzu ederseniz bir ufak, 350 gr’lık karnıbaharı 4’er milimlik dilimlere ayırın. Bunu boylamasına yapın ki her bir dilimde nefis ağaç şekilleri çıksın. 100 ml, tercihen zeytinyağını, kızartma tavasına döküp, altını açın. Yağın ısındığını anlamak için karnıbahar dilimlerinden birinin kenarını batırın, eğer baloncuklar çıkıyorsa ısınmış demektir. Karnıbahar dilimlerinin her yüzünü 2 dakika kadar kızartıp, yağını süzdürecek şekilde alın. Mutfak peçetesinin üzerine de çıkarabilirsiniz. Ağız tadınıza göre üzerine tuz serpip, servis edeceğiniz tabağa dizin.
2 diş sarımsağı ezip, 8 çorba kaşığı oda sıcaklığında yoğurt ile karıştırıp krema haline getirin ve gelişigüzel serpin. 3 çorba lutenitzayı (yazın tatlarını içinde barındırdığı için) ya da konservelediğiniz domates sosunuz, hiçbiri yoksa hazır doğranmış domatesi biraz zeytinyağı ve 2 diş sarmısak ile tavada çevirip, suyunu çekince üzerine dökebilirsiniz. Son olarak ince kıyılmış 1/4 bağ maydanozu serpince bu soğuk kış günlerinde bile yaza göz kırpan harika mezenizi afiyetle yiyebilirsiniz.
Refikaca Klasik TAVUKLU KARNIBAHARBu karnabahar yemeği, soğuk kış günlerinde, sizi diri tutacak, akşam yemek için eve koşa koşa gitmek isteyeceğiniz cinsten. Tarif basit, ancak fark minik detaylar ve birkaç baharatta gizli.
500 gr tavuk göğsünü iri küpler halinde doğrayın. 8 diş sarımsağı bir havanda ezin.
Büyükçe bir kasede, tavukları, sarımsağı, 1,5’ar çorba kaşığı domates salçası ve biber salçasını, 3 çorba kaşığı zeytinyağını, 3 tepeleme tatlı kaşığı kimyonu, 2 tepeleme tatlı kaşığı pulbiberi, 2 tatlı kaşığı tuzu, 1,5 tatlı kaşığı karabiberi ve havanda dövdüğünüz 2 tane karanfili ekleyip iyice karıştırın. Eğer tane karanfili ezmek veya bulmak zor gelirse 2 tatlı kaşığı köfte baharı da ekleyebilirsiniz. Bu karışım yarım saat kadar beklesin ve tatlar birbirlerine iyice geçsin.
Karnıbaharı yıkadıktan sonra 6-7 cm genişliğinde çiçekler halinde ayırıp, kızdırdığınız yarım su bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağında, üzerinde kahverengi kızarmış izlerin olacağı ve her tarafının bu şekilde renkleneceği şekilde kızartın ve kağıt havlu serdiğiniz bir kabın içerisine alın. Bu çok önemli; tıpkı etteki gibi mühürlenip ortaya çıkan o şekerlenmiş karamelize tat büyük fark yaratıyor.
1 adet soğanı piyazlık doğrayın. Tencereye 3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip, altını açın. Beklettiğiniz tavukları ısınmış yağa ekleyin. 1-2 dakika sonra doğradığınız soğanları da ekleyip biraz karıştırın. 1’er tatlı kaşığı domates salçası ve biber salçasını da koyup 1-2 dakika daha soteleyin. 150 ml suyu ve ardından kenarda bekleyen karnıbaharları da ekleyip, şekillerini bozmamaya özen göstererek, karnıbaharlar salçanın o güzel rengini alana dek nazikçe karıştırın. Bu şekilde karnıbaharların köklerinin de yumuşayıp, dağılmayacakları kıvama kadar pişirince tamamdır. Lokum gibi bir karnıbahar yemeğiniz olacak.