Bu aralar bir çoğumuzun kalabalık yerlere gidesi yok. Havalar da benim hatırladığım zamanlar içinden en şeker gibi olanı. Güneşin vitaminini bolca alıp, sıcaktan hiç rahatsız olmadan yaşamak ne güzelmiş...
Eh havanın bize böyle bir kıyak yaptığı zamanda, sevdiklerimizle nefis bir pikniğe gitmemiz için tüm şartlar hazır... Belki siz de çocukluğunuzdan büyük pikniklere alışıksınız. Oysa pratik, iki-üç kişilik mini piknikler mümkün. Haftada en az 2 kere piknik yapsanız o kadar iyi hissedersiniz ki emin olun.. Hem de şehrinizin herhangi bir yerindeki parkta. Birkaç minik yemek yeterli ama en önemlisi ayakkabılarınızı çıkarıp, çimenlere basmayı ihmal etmemek.
Pikniğe giderken hatırlatma listesi
Pikniğe giderken yanınıza alabileceklerinizin listesi:
- Piknik sepeti veya mini buzdolabı
- Elde yenebilecek sandviç, dolma, kuru köfte veya börek
- Lezzetli bir içecek
- Tatlı niyetine bir şeyler (bitter çikolata olabilir)
- Lezzetli bir, iki çeşit peynir ve yanında galeta
- Taze meyve
- Tabaklar
- Çatal, bıçak ve servis yardımcıları
- Yer örtüsü, akşam pikniği ise battaniye
- Peçete
- Çöp torbası
- Buz
- Termosta çay veya kahve
- Tavla, oyun kağıdı vs gibi sevdiğiniz bir oyun, koşturmak istiyorsanız bir top
- Sevdiğiniz dostlar
Yanınıza almasanız iyi olacaklar:Telefon, tablet, diz üstü bilgisayar... Bızlayan, bıplayan ve dünyada
olanları haber verecek her şey...
Pikniğe giderken 10 nefis ipucu:
- Piknik sepetiniz yok ise masraf etmeden, havalı bir şekilde bunu çözebilirsiniz. Manavınızdan ahşap kasa rica edin. İyice temizleyip, içine bir örtü koyun ve güzelce doldurun. Piknikte ters çevirip masa niyetine de kullanabilirsiniz.
- İçeceklerinizi uzun cam kavanozlar kullanarak matara usulü taşıyabilirsiniz. Böylelikle arada bir şey yapmak için kalktığınızda içine bir şey girmesin ya da yanlışlıkla çarpıp, düştüğünde ortalığı ıslatmasın diye kapağını kapatabilirsiniz. Suların içine çilek gibi rayihasını verecek sular atıp, taze nane, fesleğen yaprakları ekleyerek ferah bir içecek de yapabilirsiniz kendinize.
- Piknikte genelde her şey hızla ısınır. En lezzetli içeceğin bile ısınınca tadı kaçar. Bunun için bir termosa buz koyup onu götürebilirsiniz, ısındıkça buz ekleyebilirsiniz. Ya da evde düşmeler vs için bir buz torbanız varsa onu içeceğinize sarabilirsiniz ama bu da en fazla 1 saat idare edebilir.
- Çoklu mini kek kalıbınızı hem içeceğinizi koymak hem de atıştırmalık kabı olarak kullanabilirsiniz.
- Malum önümüz yaz, hafif bir şeyler yemek istiyorum derseniz kavanozda salata yapıp içinden yiyebilirsiniz. Kalabalık gidiyorsanız buzdolabı poşetinde bu salatayı yapabilirsiniz. Salata sosunuzu da minik bir kavanozda hazırlayıp yiyeceğiniz zaman dökebilirsiniz.
- Piknikte insanın canı bir tatlı muhakkak çekiyor. Güzel meyveler hazırlayıp, cam bir kapta da çikolata götürebilirsiniz. Sıcakta bıraktığınız çikolata iyice eridiğinde meyveleri batırıp batırıp afiyetle yiyebilirsiniz.
- Piknikte emayeler hayat kurtarır. Bizim çocukluğumuzda melamin tabaklar vardı. Çiçekli çiçekli, ben piknikleri onlarla hatırlarım. Şimdi onların yerine daha da eskilerden emaye alabilir. Demir üzerine cam kaplama olduğundan hem çok sağlıklı hem doğaya saygılı hem de kırılmaz. Karton bardak, tabak pratik gibi gözükse de işi birazcık basitleştirip keyfi azaltıyor.
- Güzel batırmalıklar pikniğe başka bir keyif verir. Girit ezme dedikleri yeşil peynir, humus, patlıcan, lutenitza nefis olabilir.
- Ben kallavi bir ana yemek istiyorum derseniz de büyük bir güveçte bir yemek hazırlayıp üzerine ekmek hamuru kapatıp fırında pişirebilirsiniz. Bu şekilde hem ekmeğiniz hem de ana yemeğiniz hazır olacak, 2-3 saat boyunca da sıcacık kalacaktır.
- Ben sandviçciyim Refika derseniz size çok lezzetli bir tarifim var. O da bu haftanın tarifi:
2 parça kemiksiz tavuk budu şerit, 4-5 tane kuzu göbeği mantarını da halka halinde doğrayın. Tavukları 1’er tatlı kaşığı yoğurt, köfte baharı ve kekik, 1’er çay kaşığı kimyon ve pul biber ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile avcarlayın. Tuzunu kendi ağız tadınıza göre ekleyip, 1 çorba kaşığı zeytinyağı döktüğünüz tavada 7-8 dakika yüksek ateşte mantarlarla birlikte pişirin. Kuzu göbeği mantarı bulamazsanız elinizin altındaki sevdiğiniz herhangi bir mantarla da yapabilirsiniz. 1 adet küçük yuvarlak ekmeğin (çapı yaklaşık 15 cm) tepesini bıçakla kesip içini alın. 2 çorba kaşığı sarımsaklı mayonezi, 3-4 çorba kaşığı, tanelerini kullanacağınız, karışık turşunun suyuyla karıştırıp hem lezzetlendirin hem de biraz açın. Ekmeklerin içine bu karışımı sürün. Sarımsaklı mayonezin tarifini
www.refikaninmutfagi.com’da bulabilirsiniz. Üzerine pişen tavukları dizin. Onların üzerine dilimlenmiş 2-3 çorba kaşığı karışık turşu koyun. Sonra şerit şerit doğradığınız 4-5 yaprak kıvırcığı yerleştirip, en üste mantarları koyun ve ekmeğin kapağını kapatın. Bu şekilde paketlediğinizde dışı tertemiz bir ekmek gibi olacak. Piknikte yerken ekmek dilimler gibi dilimleyip afiyetle yiyebilirsiniz.