Menü

Reçelde Ezber Bozmak - Hürriyet Cumartesi

Pişirme ZamanıHazırlanmaKaç KişilikZorluk
45 dk.15 dk.6Kolay

Kavanozlanmış meyve şöleni reçel, özellikle okulların açıldığı bu dönemde sofralara iddialı bir dönüş yapıyor. Ama onu sadece sabah kahvaltısının bir parçası olarak düşünmeyin.
Beslenme çantasından meze masasına, işte reçeller âleminde ezber bozacak 3 yeni tarif
Şerbet niyetine üzüm reçeli
Bu tarif kahvaltı sofrası değil, bir meze masasında yer alabilecek bir tarif. Rakının ana malzemesi olan üzümle anason tadının karışması inanılmaz hoş bir etki yaratıyor. Öyle ki reçeli sulandırıp şerbet niyetine de içebilirsiniz.
Çöpünü temizlediğiniz 500 gram çekirdeksiz sarı üzümü 500 gram (yaklaşık 3 dolu su bardağı) tozşekerle, formunu bozmadan, elinizle karıştırın. Bir gece oda sıcaklığında bekletin.
Bekleyen üzümlerin su bıraktığını göreceksiniz ancak reçeli kaynatmak için bu miktar yeterli olmayacağından yarım çay bardağı su ilave edip ocağa alın.
Tencereyi tatlı tatlı sallayarak karışmasını sağlayın, kaşık kullanmayın. 30 dakika kısık ateşte kaynattığınız reçelinize 2 adet yıldız anason ilave edin.
10 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Temiz bir tabağa alacağınız bir kaşık reçeli akıtarak soğutup kıvamını kontrol edebilirsiniz.
Kavanozu ve kapakları kaynar suya sokup çıkartın ve ardından fırında iyice kurutun. Kavanozlar ve reçel sıcakken kavanozlayıp, kapağını sıkıca kapatın ve kavanozlarınızı ters çevirin. Böylece reçelinizi açmadan uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Alternatif kullanma yolları
Sulandırarak veya soda ile açıp içecek olarak…
Marmelatları kek ve pastalarda süslemelerde jöleli meyve gibi...
Yoğurtla karıştırıp ara öğün olarak…
Taneli reçelleri buz kalıbında dondurup içeceklerde servis ederek…
Acı biber reçeli gibi kuvvetli tatlar yaratıp sandviçlerde ve ekmek üstlerinde kullanabilirsiniz.
Tarifi sıradışı fındıklı elma marmelatı
Findikli Elma Marmelati
Bu tarif, çok sevdiğim merhum bir yakınım Ahmet Taşkın’ın bana bahçesinden kilolarca erik büyüklüğünde ekşi elma getirmesiyle oldu. “Bu elmalarla ne yapayım?” derken, benim için çok özel olan bu tarif ortaya çıktı. Tarifin yapılış şekli klasik tariflerden biraz farklı.
Meyveyi bir gece şekerde bekletmek yerine önceden şerbet yapıp, rendelenmiş meyveleri içerisine atıp pişirin.
5 su bardağı tozşekere 1 su bardağı su ilave edin. İçerisine 1 adet çubuk tarçın atın ve şerbet gibi kaynatın.
1 kilo elmanın ister kabuğunu soyarak, isterseniz de soymadan rendenin iri tarafı ile rendeleyin. Çekirdek kısımlarını bir tülbentin içerisinde şerbete ekleyebilirsiniz. Marmelatınızın rengini birazcık kızartacaktır.
Rendelenmiş elmaları kararmalarına fırsat vermeden, bir taşım kaynattığınız şerbete 2 çorba kaşığı limon suyu ile ekleyin. Kısık ateşte 40 dakika kaynatın.
2 avuç fındığı irili ufaklı parçalar halinde doğrayın ve iyice ısıttığınız tavada sürekli karıştırarak kavurun. Ufak parçalar iyice kahverengileşirken iri parçalar hafif renk alacak. Hiç sorun değil, marmelatla karıştırdığımızda bu nefis bir kavrulmuş fındık kokusu marmelata sinecek.
Fındıklar soğuyunca 40 dakikadır kaynayan ve artık iyice kıvamlanan marmelatın altını kapatın. 10 dakika ısısının düşmesini bekleyin. Sonrasında fındıkları da ekleyip karıştın. Nefis reçeliniz hazır olacak. Elma ve fındıkla yaptığınız tüm bu numaraları fazla olgun olmayan bir şeftaliyle veya badem-armut ikilisiyle de yapabilirsiniz.
Arjantin’den ithal süt reçeli
Sut Receli
Reçel ille de meyveden mi yapılmalı? Hayır! Sütün içindeki laktozun yavaş yavaş kaynayarak karamelize olması, az bir şeker yardımıyla muhteşem bir hale dönüşmesi mümkün. Bu buluş bana ait değil. Arjantin’e ait; namı diğer ‘Dulce de Leche’. İlk kez okurum Hatice Uludağ Hanım’ın “Sen seversin” diye nefis bir şekilde kavanozlayıp, gönderdiğinde, tadıp âşık olmuştum lezzetine.
Çocukların beslenme çantasına koyabileceğiniz, bisküvi üzerine sürüldüğünde de çocukların bayıla bayıla yiyebileceği bir tat. Büyükler de isterlerse bir kaşık kahvelerine atabilirler.
1 litre süt ile 170’er gram (yaklaşık 1 dolu su bardağı) toz şekeri ve kahverengi şekeri hafif derin bir tencerede karıştırın, ocağa alın.
Süt kaynamaya başlayınca altını kısın ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin, tel bir çırpıcıyla çırpın. Sütle karışan karbonat reaksiyona girerek sanki taşacakmışçasına köpürecek. Bu işlem sütün pıhtılaşmasını engelleyecek. Burada kullandığınız karbonatın taze olması önemli aksi takdirde tadını acılaştırabilir. Çırpma hareketi köpürmeyi arttıracak, siz durduğunuzda köpürmenin de yavaş yavaş söndüğünü göreceksiniz.
Köpürme işlemi hafiflediğinde mümkün olan en kalın tabanlı yayvan tencereye aktarın ve yaklaşık 2 saat çok kısık ateşte ara ara çırparak pişirin. Piştikçe kıvam ve renk alacak. Amacımız çok fazla renk aldırmadan kıvam vermek olduğundan ocağın kısık ateşte olması çok önemli.
Temiz bir tabağa bir kaşık reçelden damlatıp tabağı hareket ettirerek kıvamını kontrol edebilirsiniz. Kıvamlı bir şekilde aktığı anda ocaktan alın. Reçel soğurken de koyulaşmaya devam edecek, unutmayın. Reçelinizi kavanozlayıp soğutun ve buzdolabında saklayarak kullanın.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.