4 bardak beyaz un + 1 bardaktan 1 parmak eksik beyaz un,
1,5 bardak su
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam şeker
250 ml’lik bardak(cup ölçüsü) için miktarlar:
3,6 bardak beyaz un:
1,2 bardak su
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam şeker
Geniş bir kaseye yarım kg beyaz un koyun. Üzerine 1 paket instant maya, 1 tatlı kaşığı tuz ve eğer varsa 1 tutam toz şeker koyun. Şeker mayanın daha hızlı uyanmasını sağlayacak.
Üzerine 300 ml su ekleyin ve önce kasenin içinde karıştırmaya başlayın. Hamur birleşmeye başlayınca tezgaha alıp elinizin ayasıyla itip parmaklarınızla çekerek yoğurmaya başlayın.
Bu şekilde 5-6 dakika yoğurun. Hamur esnek ve pürüzsüz hale gelince yeterlidir.
Ardından hamuru beze haline getirip unladığınız kasenin içine tekrar koyun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat bekletin. Beklerken rüzgar alan ve soğuk bir yerde olmamasına özen gösterin.
1 saatin sonunda hamuru unlanmış tezgahın üzerine alın. Hamurun da üzerini biraz unlayıp elinizle kabaca bir dikdörtgen olacak şekilde yayın. Sonrasında bir bıçak veya kazıyıcı ile iki eşit parçaya ayırın. Her biri yaklaşık 400-410 gr civarında olacaktır.
Parçalardan birini, uzun kenarı siz yakın olacak şekilde önünüze alın ve kendi üzerine sıkı bir rulo yaparak katlayın. Eğer hamur tezgaha yapışır gibi olursa altını azıcık daha unlayabilirsiniz.
Şekil verirken ortalarını biraz daha kalın bırakırsanız şiştikçe somun ekmeğe daha çok benzeyeceklerdir.
Şekil verdiğiniz hamurları unlanmış bir kesme tahtasının üzerine koyun. Burada ahşaba koymak alttan soğuk almaması için önemli.
Üzerini unlayıp tekrar nemli bir bezle örtün ve yarım saat daha dinlendirin. Hamurların üstünü unlamazsanız bez hamurlara yapışabilir, aklınızda olsun.
Hamurlar keyiflenirken fırını alt üst ve fansız modda, 200 derecede çalıştırın. Fırın teli ve tepsisini çıkartın. İçine fırına dayanabilen bir kasede sıcak su koyun.
Su, fırının içini buharlı bir ortam haline getirecek ve bu sayede ekmekler daha bol ve keyifle kabaracak.
Yarım saatin sonunda hamurların üstüne, kenarına doğru keskin bir bıçakla kesik atın. Ekmek yapmaya ilgiliyseniz bu işlemi bir jiletle de yapabilirsiniz. Böylece ekmek kestiğimiz yerden açılacak ve şekli daha düzgün olacaktır.
Ekmekleri unlanmış bir kürekle veya ince bir kesme tahtası ile fırının tabanına yerleştirin. Küreğin veya tahtanın ucunu fırına koyup altından hızlıca çekerseniz ekmek altı unlanmış olduğu için kolayca kayacaktır. Bu işlem için büyük bir saklama kabının kapağını da kullanabilirsiniz.
Bu şekilde, ekmeğin büyüklüğüne göre değişmekle beraber 17-18 dakika pişirin. Arada kontrol edin ki fırın tabanında rezistansına denk gelen yerler ekmeğin altını karartmasın. Arada bir yerini değiştirebilirsiniz.
Ekmek altın sarısı rengine gelince çıkartıp afiyetle yiyebilirsiniz. Dilerseniz çıkınca üzerine sıcakken tereyağı sürüp hem ekmeği parlatabilir hem de lezzetine lezzet katabilirsiniz.