Ufak bir tencereye 3 bardaktan 1 parmak fazla( 800 ml) sütü koyun.
Altını açın ve içine 8 çorba kaşığı yulaf ezmesini ekleyin. Yulafın cinsine göre alacağı süt miktarı değişeceği için, çok kalın olursa sütü 1 litreye kadar çıkarabilirsiniz.
Çırpıcıyla sürekli karıştırarak ısıtmaya devam edin. İlk 1-2 dakikada hiçbir değişiklik olmayacak ama sonrasında yavaş yavaş kıvam alacak.
Muhallebide bu ara herkesin eli una, nişastaya gidiyor ama yulaf ile hem un ve nişastanın kıvamını hiçbir işlemden geçmemiş en doğal haliyle yakalayabilir hem de lifli olduğu için tokluk hissi daha uzun sürer.
2 dakikanın sonunda çok kalınlaşmadan, birazcık yoğunlaşmaya başladığında 1 tepeleme çorba kaşığı kakaoyu ekleyin. Eğer daha bitter gibi isterseniz biraz daha bile ilave edebilirsiniz.
Kakao topaklanmasın diye iyice çırpın. Eğer yumurta çırpıcısı gibi tencerenin dibini sıyıran bir çırpıcınız yoksa kakaoyu süzgeçle bir tık daha erken ekleyin ve arada bir tabanını spatula ile karıştırmakta fayda var.
Göz göz kaynayıp göbek atınca altını kapatın. Bu aşamada biraz hızlı davranmak gerekiyor ki tencerede yoğunlaşmasın.
Arada karıştırmaya da devam edin ki üzeri kaymaklanmasın. İlk yoğun sıcağı geçince içine 2 çorba kaşığı bal ekleyip karıştırın. Bal miktarını kendi zevkinize, çocukların zevkine göre arttırıp azaltabilirsiniz. Mutlaka tadına da bakın bu aşamada ve soğudukça şekerliliği azalacaktır. Aklınızda olsun.
Ardından büyüklü küçüklü bardaklara kenarlarını kirletmemeye dikkat ederek paylaştırın.
Sıcak sıcak keyifle yemeniz dileğiyle. Afiyet olsun! Soğuk yemek isterseniz, yulaf süt çekmeye devam edeceğinden soğudukça kıvamı iyice kalınlaşabilir.