Onca yaz ve kış sebzesi içinde katman katman bereketi ile içli bir sebze lahana. Hani böyle pek çok mahareti olan ama göstermeyen insanlar vardır ya işte onlardan. Çiğ ayrı lezzetli, ateşi görüp pişince ayrı lezzetli.
Lahana aslen turpgillerden karbonhidratı düşük (100gr. da 4 gr) biraz da protein mevcut olan ama en güzeli demiri, kalsiyumu, B ve C vitaminleri olan bir sebze. Ne işe yarar bilmem ama K vitamini de varmış...
LAHANAYA BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRİN İSTİYORUM
Annem için lahana sadece bir salata malzemesi veya asmanın yokluğunda dolma sarmalık olarak, bir de 90’larda zayıflatır diye hayatımıza tekrar girip yapılan çorbası ile mevcut.
Lahanayı bir sebze gibi görmekten, tavuk, makarna hatta yufka gibi görmeye sizi kanalize etmek istiyorum. Tavuk ve makarnanın en önemli özelliği kanımca nötr tadı ile ne sos yaparsanız onu içine çekerek lezzetini arttırması.
Aynen bu bakış açısı ile yaklaşırsak lahanadan nefis makarnalar yapabilir, onu lazanya gibi düşünüp kat kat kullanabilir ya da iri yapraklarını kullanarak karbonhidratsız tava böreği hazırlayabilirsiniz. Yüzü ateşi görünce tam da yufka gibi öyle güzel kızarıyor ki…. Burada lahanayı pişirirken anahtar kelime ateşi yüksek tutmak, aksi takdirde suyunu bırakıp haşlanır.
Bir de börek içi veya et ile karışık wok tava yemeklerinde inanılmaz doyurucu ve lezzetli haller alıyor. Hızlı Tarifler kitabımda bir hintli çinli börek var ki, ben bile her yaptığımda tekrar tekrar aşık oluyorum kendisine.
Makarna sevenlere hamursuz sağlıklı hafif ve lezzetli nefis bir tarif:
Lahanadan Makarna:
2 kişilik nefis bir makarna ziyafetini hiç suçluluk, ağırlık hissetmeden yaşayabileceğiniz bir tarif bu.
200 gr kıymayı geniş bir tavaya yüksek ateşte koyun ve rengi değişinceye kadar 2 dakika kavurun. Suyunu bıraktığında tavşan dişi doğradığınız 100 gr, 1 orta boy soğanı ekleyin ve altını kısarak iyice kavurmaya devam edin. Ağız tadınıza göre tuz ve 1 çay kaşığı karabiber koyun.
1 muskatın 1/10’unu rendeleyin. Kıymanız döner kebap gibi kavruk ve soğanlar yok olduğunda hazırdır. Bu esnada 4 çorba kaşığı sıcak suyu ekleyin ve tavaya yapışmış güzellikleri iyice sıyırıp, karıştırın ve ardından kıymayı kenara alın.
Orta boy bir lahananın 1/3’ünü yaprağın sarılı olduğu yönde olacak şekilde kesin. Kestiğiniz parçayı 6-8mm kalınlığında, taglietelliye benzeyecek şekilde, uzun uzun kesin. Lahananın üst taraflarını alın, içinin kısalan ve sertleşen tarafını almayın. Onları da salatada değerlendirebilirsiniz.
Wok tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını, doğradığınız 450 gr lahanayı ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyin. Yüksek ateşte, lahanalar hafifçe kendilerini bırakacak şekilde, 3-4 dakika çevirin. Tamamen ölmeyecekler sadece kalın kıtırtısı hafif gidecek. Yüksek ateşte piştiğinden uçları biraz kahverengileşecektir, bu tam da istediğimiz şey. Lahanaları da bir tabağa çıkarın.
Aynı wok tavaya 1 tatlı kaşığı tereyağ, 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyun. İncecik kıydığınız 3 diş sarımsak, 200 gr domates püresi, 250 ml domates suyunu ekleyin. 4 buz küpü et suyunu, 1 tutam toz şeker, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, 4 dal limoni kekiği de koyup, kısık ateşte iyice kaynayana kadar pişirin. Bu kallavi et suyu tarifi için refikaninmutfagi.com web siteme bakabilirsiniz.
Sos kaynayınca sostan 2 kepçe alıp kıymaya koyun ve karıştırın. Sosun kalanına lahanaları koyup 1 dakika daha pişirmeye devam edin. Tuz ve karabiberini kontrol edip, damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz. 7-8 dal, isterseniz taze kişniş isterseniz maydanoz yapraklarını ayırarak koyun.
Servis ederken 2 tabağa önce lahanaları paylaştırın, üzerine de kıymayı koyun. Son olarak üzerine dil peyniri veya tulum peyniri, parmesan rendeleyin. Hatta isterseniz fırına verip, biraz eritebilirsiniz.
3. Selim ve lahanacılar:
Çengelköy karakolunun yanında bir anıt vardır. Yazısız ve yalnız durur. Tepesi lahana şeklindedir. Bu anıt savaş olmadığı zamanda askerlerin ve padişahların kendilerini zinde hissetmek ve rekabetle daha da iyileştirmek için kurdukları spor takımlarının ismidir. İki büyük takımın biri bamyacılar diğeri lahanacılardı. 3. Selim’in müsabakalarda 430 adım mesafeden elmayı vurduğu söylenir. Lahanacılara duyduğu bağlılığını da şairliği ile meşhur padişahımız böyle anlatmış:
…..
kış mevsiminde çıkar ortaya lahana
gerçi biçimce keykavus’ un topuzuna benzer
can verir insana, çünkü taze gül yaprağı gibidir lahana
dizilmez yüz bin, bir ipliğe bamya gibi,
arslandır o, arabayla gezer sanki lahana
hiçbir zevk ve mutluluk olmazmış onsuz
olur mu helva söyleşileri, olmazsa eğer lahana,
layıktır, ona ihami, ne türlü övgüler yazsa
lahanacığım, lahanacığım, lahanacığım, lahana…