Bizim evde ramazan, oruç tutan, tutamayan herkes için birazcık yemesine dikkat etme zamanıdır. Hazır nefs terbiyesi söz konusu iken, sadece oruç tutulan zaman değil günün her saati kontrollü yemek yemek bir nevi ibadetin bir parçası gibidir. Dolayısıyla oruç açıldığında, pideden bir parça yenecek, davetteysek baklavadan alınmayacak gibi kendimize kural koyduğumuz zamanlar anlamına gelir ramazanlar. Oruç tutmayan veya tutamayanların da benzer bir çeki düzen halinde olduklarını dair bir gözlemim var.
İşte hal böyle iken ramazanda yiyip, içtiklerimize dikkat ederek kilo almamak hatta biraz vermek de mümkün. Bu fikri göz önünde tutarak hem iftarda hem de sahurda yenebilecek tahıllı-bakliyatlı salatalar yaptım. Tat ve tatminkarlığı ön planda, bütün gün tok tutabilecek türden olsun istedim.
Üç tane tarifim var. Börülceli salata çok basit ve alışık olduğumuz tatlar içeriyor. Ancak nedense bakliyat olarak börülceyi mutfaklarımızda kullanmak ilk seferde aklımıza gelmiyor. İşte ben de bu hissi değiştirmek için bir adım olsun istedim.
İkinci salata, sıcak sıcak yendiğinde insanın aklını başından alan şehriyesi, hellimi ile biraz daha heyecanlı bir tarif. Bu güzelliklerle nohut ve tahin birleşince zaten bir ana yemek kadar doyurucu oluyor. Bir bağ rokayı yemek de çok daha keyifli oluyor.
Üçüncü salata ise tam bir “Refika yaramazlıkta” salatası. Malzemeleri okuduğunuzda “yaaa saçmalamış, bunların bir arada lezzetli olması imkansız” diyebilirsiniz. Ancak biraz damak tadınızı dünya lezzetlerine açmışsanız ve tuzluyu tuzlu, tatlıyı sadece tatlı olarak yerim diyenlerden değilseniz, basitliği ile insanı deli eden bir tarif olduğuna siz de kanaat getireceksinizdir. Acıktığımda, kendime ödül vermek istediğimde, hazırladığım bir salata bu aslen. Biraz Uzak Doğu füzyon mutfağına göz kırpıyor. Kendinize uygun bulduğunuz bir tarifin, sevdiklerinizle ekmeğinizi paylaştığınız bol muhabbetli sofralarınızda sizlere eşlik etmesi dileğiyle.
Börülceli Akdenizli SalataBörülceyi baklagil olarak biliriz. Ancak nedendir bilinmez fazla girmez mutfaklara ve nohut, fasulye gibi, “olsa da yesek” de dedirtmez. Ama kuru halini haşlayıp, üzerine zeytinyağı ve limon koyup, yenebilecek lezzete gelen en kuvvetli baklagildir börülce.
Ben de kendisiyle mantığı çok basit, yapımı kolay bir salata yapmak istedim. Hızlıca aklımıza ve mutfaklarımıza bir yerlerden girsin diye.
150 gr kuru börülceyi suda haşlayın. Renginin açık renk olması ile ilgili bir takıntınız var ise bir kez suyunu değiştirebilirsiniz ya da haşlandığında suyunu süzüp hemen musluğun altında, soğuk suya tutabilirsiniz. Börülceler haşlanırken, orta boy küp küp doğradığınız 1 domatesi, halka halka doğradınız 2 adet köy biberini ve küp küp doğradığınız 4 adet Çengelköy salatalığını bir kaba koyun. Haşladığınız börülceleri de salataya ekleyin. Salatanın sosu için, ayrı bir kapta ya da küçük bir kavanozda 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı elma sirkesi ve 1,5 çay kaşığı tuzu karıştırıp, salatanızın üzerine dökün ve iyice karıştırın. Burada lezzetin anahtarı, ılık olan börülcelerin diğer malzemeler ve sosu hareketlendirip tatların biraz daha dışarı kolay çıkmasını sağlayacak, ayrıca kendi içine de sosu güzelce çekmiş olacak. Son olarak 100 gr beyaz peyniri elinizle parçalayıp, 5 dal nanenin de yapraklarıyla beraber eklediniz mi hem doyurucu hem çok kolay mutlu bir Akdeniz salatası emrinize amade. Arzu ederseniz yeşil soğan ve biraz nar ekşisi de çok yakışacaktır.
Nohutlu Tel Şehriyeli Kraliçe SalataBu salatada şehriye öyle karizmatik işliyor, bir taraftan da dantel gibi şık bir görüntü ortaya çıkıyor ki, kraliçelere layık bir tarife dönüşüveriyor alelâde bir salata. Şehriye, hayatımızda sadece pilavda olacaktır diye bir kaide yok. Hatta sadece bu sebepten, yeni jenerasyon biraz da üşeniyor diye şehriye çok daha az tüketilen bir güzellik oldu. Onunda kullanım kurallarını değiştirip hayatımıza katmak ayrı bir zevk.
Hellim, salata ve yemeklerde en doyurucu güzelliklerden biri. Bir taraftan nohut da bu tatmini yarattığından dolayı ramazan sofralarına çok yakışacak bir tarif bu.
1 dolu avuç tel şehriyeyi, tavada, 2 çorba kaşığı zeytinyağında renk alana kadar, yaklaşık 1,5 dakika kavurun. Ben bu şekilde kavrulmuş, fazlası ile çıtır halini çok seviyorum ancak size fazla sert gelirse biraz su ile açabilirsiniz. Ardından tavaya 150 gr haşlanmış nohudu ve 1 çay kaşığı kırmızı toz biberi, yarımşar çay kaşığı karabiber, kimyon ve tuzu ekleyip 1,5 dakika daha kavurmaya devam edin. Nohutu ben haşlanmış olarak konserve alıyorum. Lezzeti çok güzel ve hiçbir katkısı yok. Bu sayede nohutlu, fasulyeli yemekleri gündelik hayatıma daha fazla sokabiliyorum, sizin de aklınızda olsun. 4 dilim hellimi, tercihen izli döküm bir tavada, yoksa tost makinasında iki tarafı renk alana kadar kızartın. Arzu etiğiniz çizgilerin oluşması için devamlı altını çevirip bakmamanız hellimi oynatmamanız gerekir aklınızda olsun.
Salatanın sosu için; 1 çorba kaşığı tahin, 2 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı limon suyu ve yarım çay kaşığı tuzu bir kapta karıştırın. Tahin, limon ve yoğurdun suyunu görünce önce toparlanacak sonra tekrar kendini bırakacaktır. Yıkanmış 1 bağ rokayı bu sosla iyice karıştırıp servis kabına alın. Rokanın üzerine hala ılık olan tel şehriyeli, nohutlu karışımı dökün. Son dokunuş olarak, 2 çorba kaşığı sultaniye kuru üzümü salatanın üzerine serpin ve kızarttığınız hellimleri de salataya ekleyin. Yerken hem gözünüzün hem midenizin doyacağı salatanız hazır.
Kavunlu, Ton Balıklı Salataİlk okuduğunuzda bu tarife burun kıvırma ihtimaliniz, kıvırmama ihtimalinizden daha yüksek. Ancak bu tarif benim şahsen en sevdiğim salatalardan biri. Bu güne kadar kime söylemeden yedirdiysem bayıldı. O sebepten eğer Uzak Doğu lezzetlerini seviyorsanız, acı, tatlı, ekşiyi bir arada yemek heyecan veriyorsa, muhakkak deneyin. Londra’da yıldızlı bir restoranda yiyebileceğiniz kalitede bir salata olduğunu söyleyebilirim.
Tarif bir bağ kişnişle inanılmaz oluyor. Ancak hem kişniş mevsimi olmadığından hem de sevmeyenin dayanamadığı bir lezzet olduğundan yarım bağ maydanoz da kullanabilirsiniz. Maydanozu 1cm. kalınlığında kabaca doğrayın. Lezzetlisinden 2 dilim kavunu orta boy küpler halinde kesin. Bir avuç kaju ile 160 gram ton balığını karıştırıp, tuzunu da koyunca salatanız neredeyse hazır olacak.
Ölümcül dokunuşu, 29 Ocak 2011 tarihindeki yazımda tarifini verdiğim “acı biber reçelinden” 1 çorba kaşığı salataya ekleyerek yapabilirsiniz. Eğer böyle bir reçel yapamak zor gelirse hazır satılan acı tatlı (sweet chili) sosunu kullanabilirsiniz. 1 çorba kaşığı soya yoksa güzel bir çorba sirke de girdi mi yeme de yanında yat bir tat olacaktır. Son olarak da tam anlamıyla doyurucu bir salata olması için 1 avuç haşlanmış buğday ekleyebilirsiniz. Bunun için buğdayı suda 10 dakika bekletip, biraz açın ve ardından ufak bir tava veya cezve içinde 15 dakika kaynatarak, pişirin.
Servis ederken geniş bir tabakta boşluk kalacak şekilde bir öbek halinde yerleştirin.