İlk defa bir Osmanlı padişahı olarak Abdülhamit mebusları ile yemek yiyecek. Sadece yemek yemek değil, aslen mebuslara davet veriyor. Yemekleri teker teker kendi seçmiş. Menüde yumurtalı et suyu, peynirli börek, mayonezli levrek, sebzeli sığır filetosu, dana ciğeri ezmesi, hindi kebabı, tavuklu pilav, dondurma, peynir, meyveler ve yedi kardeş tatlısı var.
Fark ettiğiniz üzere yemekler biraz alafranga. Ne olduklarını üç aşağı beş yukarı tahmin etmek de kolay biri hariç “yedi kardeş tatlısı”...
Bu geceye has çıkan bu tatlının tabii ki bir yerde tarifi yok. Ama anlatılanlardan yedi farklı kuruyemişin kullanıldığı bir helva olduğu anlaşılıyor. Bu yedi kuruyemişle de yedi milletten gelen Osmanlı’nın bir arada, birbiriyle ahenk içinde olduğunu simgelemek istemiş Abdülhamit ve aşçısı. İşte ben de ocağımı buradan yola çıkarak açmak istedim bu hafta.
Efsaneleşen bu akşam Abdülhamit’in şu cümleleriyle başlamış :“Mebus Efendiler, Bütün Osmanlı milletinin ve şahane tebaasının vekilleriyle yani bütün milletimle bu akşam birlikte yemek yediğimden dolayı hakikaten ve cidden memnun oldum. Bu geceki şu hâl zannedersem, devletimizin tarihinde ilk defa görülmüş, uğurlu ve hayırlı bir hadisedir; tebrik ederim. Allah, birçok benzerleri ve tekerrürü ile cümlemizi şereflendirsin.”
O zamanın muhalif vekillerinden Ahmet Rıza da yedi kardeş tatlısının yenmesi ardından şu cümleleri kurmuş: “Şevketli Padişahımız, zamanın meşhur vakalarını geleceklere bir ibret olmak üzere nakleden medeniyet tarihleri, bu akşamki muayede-i hümayunlarını bir lisan-ı şükr ve sitayişle yazacaklardır. İlk defa olarak bütün Osmanlıların hükümdar-ı ziliktidarı (güçlü iktidarın hükümdarı), bütün mebuslarıyla bir sofrada bulunuyor, bir karavanada cins ve mezhep ayırmayarak, bir vatan evladından mürekkep bir aileye en muhterem ve müşfik bir peder olarak riyaset ediyor.”
Farklılıkların kıymeti, ayrımlarınsa daha büyüklerini doğurduğunu ve ayrımı yapan kim olursa olsun sonucunda asla kişiyi daha güçlü kılmadığı tarihte defalarca tekerrür etmiştir. Ne yazık ki farklılıkların kıymeti dağılmadan hep 1 dakika önce algılanır. Sadece hükümetlerde değil, dostluklarda, ailelerde hatta evliliklerde bile.
Nevi şahsına münhasırlıkları ile sevdiğimiz ve diğerlerinden ayırdıklarımızı yıllar geçtikçe kurallar ve boyunduruklar altına sokarız. Onları özel yapan yönlerinden uzaklaşıp, sıradan, var olması gerektiğini düşündüğümüz taraflarını sertçe sorgular, yargılarız. Taaa ki renklerimiz solup, kaybolup, tek renge düşene kadar. Haaa yolculuk orada biter mi dersiniz? Hayır…
Bu sefer de kendi kalan tek rengimizin tonları ile dertlerimiz başlar. Bu hep böyledir, böyle de kalacak…
Bugünkü tarifim kendinizin ve çevrenizin, renklerini ve farklarını fark etmenizi sağlamak, bunu kutlamak için yapılmış bir tatlı. Nasıl olabilir diye hayal edip, düşünerek, bugünün şartları ile yaptığım, Refika’nın yedi kardeş tatlısı… Aslen yedi kardeş helvası. Kavurup şükretmek… Memleketimiz, yaşadığımız hayat, içinin rengarek insanları için şükrederek kavurmak, o fıstıklarla birlikte kavrulmak dileği ile…
Refika’ca 7 kardeş tatlısı100 gr leblebi, 50’şer gram badem, fındık ve cevizi bir arada, iyice un olana kadar mutfak robotunda çekin. 100 gr boziç (yoksa antep fıstığı), 50 gr yer fıstığını ise robotu aralıklarla çalıştırarak biraz daha taneli kalacak şekilde çekin.
30 gr susamı en geniş tavanıza koyup biraz renk alana kadar kavurun. Diğer malzemelerle de kavrulacağı için çok kavurmayın. Önce taneli çektiklerinizi ekleyip, sürekli karıştırarak,1 dakika daha tahta bir spatula ile karıştırarak kavurun. Ocağın ateşi orta seviyede olsun. Çok yüksek olursa kimi taneler yanar. Sonra iyice un gibi çektiğiniz kuruyemişleri de koyup 4 dakika daha kavurun.
100 gr tereyağını ekleyin ve her tarafa yayılıp, helvayı yoğunlaştırana kadar kavurun.
Ardından 150 gr toz şekeri ekleyip kavurmaya devam edin. 100 ml süt ilave edin ve altını iyice kısıp karıştırarak, toz kuruyemişlerin iyice sütü ve yağı içine çekmesini sağlayın.
Bu hali ile isterseniz bir kalıba alın, isterseniz de biraz soğumasını bekleyip, ufak bir avuç alarak 2 parmak genişliğinde 1 parmak uzunluğunda lokmalıklar yapabilirsiniz.