REFİKA’DAN ÜRÜNLER REFİKA’NIN YEMEK OKULU
Reklam ve İşbirlikleri için : 0530 546 93 69
0

Mucize Lezzetler II.Sezon Bölüm 10 Aşure Günü

Mucize Lezzetler Sezon2 Bölüm10 from refikaninmutfagi on Vimeo.

Refika; aşure yapıyor, bereketi bol olsun diye mahalleliyle paylaşıyor. Yanına da ekşi sevenler için sumaklı köfte, acı çekmeyi sevenler için hem acılık hem de tatlılığı bir arada bulunduran acı biber reçeli hazırlıyor.

Bereketli Aşure  

Aşure, pişiriliş şekli farklılık gösterse de bir çok kültürde yapılır. Kimisi adına tufan yemeği, kimisi ise şükran çorbası der. İçine konulan malzeme sayısı da her yöreye göre değişir. 7 çeşit koyulur diyende olur, 41 çeşit olmazsa olmaz diyenlerde… Ama eskilerin söylediği çok güzel bir laf var. ‘’41 çeşit koyamazsan, bal koy, çünkü arı en az 41 çiçeğe konmuştur’’.  Sizde aşurenizi yaparken, aşağıdaki tarife bağlı kalmayıp, hem hayal gücünüzü hem de elinizdeki malzemeleri kullanabilirsiniz.

Bir gece evvelden 500 gr, buğday, 125 gr fasulye ve 125 gr nohutu ayrı ayrı suda ıslatın. Ertesi gün sabahtan kuru üzümleri ıslatın. Siz aşurenizi yapmaya başlayıncaya kadar suyun içinde kalsınlar.

Buğdayın üstüne 3 parmak çıkana kadar su koyup haşlayın. Suyu bittikçe sürekli kaynar su takviyesi yapın ama cumbul cumbul bir kıvam olmasın. Buğday ve baklagiller ne kadar kısık ve yavaş ateşte pişerse, kıvamı o kadar açılıp helmelenecektir. Orta ateşte buğdayın açılması bir buçuk, iki saat alır. Fasulye ve nohutu da kaplayacak kadar su ekleyip ayrı tencerelerde haşlayın. Pişerken oluşan köpükleri kevgirle alın. Nohutlar haşlanınca kabuklarını soyun. Orta ateşte buğdayın açılması bir buçuk, iki saat alır. Sonra buğdayın üstüne fasulye ve nohutu ekleyip bir süre birlikte kaynatın.

Gelelim aşurenin en zevkli kısmına, 10 adet karanfilin kafasını parmağınızla ezip ekleyin. Sonra 5’er avuç fındık, soyulmuş iç badem ve cevizi doğrayıcıdan geçirerek tencereye ekleyin. Bademin bir kısmını dilerseniz süslemek için ayırabilirsiniz. Bir süre daha kıvamlanmasını sağlayın. Bu aşamada kuru meyvelerden 12’şer adet kuru kayısıları ve 10 adet kuru inciri ufak parçalara ayırıp tencereye ekleyin. Suda beklettiğiniz 5 avuç kuş üzümü ve 2,5 avuç kuru üzümü de ekleyin.  Meyveleri şekerden önce eklemek önemli. Ardından 2 adet tarçın çubuğunu ekleyip güzel rayihasını ortaya çıkarması için biraz izin verin.

Aşure piştikçe suyu azalacaktır. Üzerine on dakikada bir sıcak su  ilave edebilirsiniz.

Daha sonra iki portakalın kabuklarını ince rendeleyin. Turuncu kabuğun altındaki beyaz katman acılaştırdığı için tencereye girmediğinden emin olun. Bir çay kaşığı kadar da tuz ilave ettikten sonra, 900 gr. toz şekeri  ve finalde de ½ çay bardağı portakal çiçeği suyu ile 1 bardak ilave edin. Özellikle portakal çiçeği suyu aşureyi bambaşka bir boyuta götürecek. Eğer bulamazsanız portakal rendesinin verdiği rayiha da nefis kokmasını sağlayacaktır. Bu sırada şeker kıvamına bakın. 900. gr toz şeker orta karar bir tatlılık verecektir. Ayrıca aşure soğuduğunda tatlılığı epey azalır, bunu hesaba katarak kararınızı verin.

Aşureyi kaplara bölerken, soğuduğunda da donacağı için kıvamının çok lapa olmamasına dikkat edin. Servis yaparken kepçenizi altlara daldırın, ki son kaselere dibe çökmüş ve az sulu malzemeler kalmasın. Üzerini nar taneleri , Antep fıstığı, çiğ badem ve portakal rendesi ile süsleyin. Bereketi bol olsun.

Malzemeler

500 gr. buğday
125 gr. kuru fasulye
125 gr. nohut
900 gr. toz şeker
12 adet kuru kayısı
12 adet gün kurusu kayısı
10 adet kuru incir
5 avuç ceviz
5 avuç fındık
5 avuç çiğ badem
5 avuç kuş üzümü
2,5 avuç kuru üzüm
10 adet karanfil
2 adet çubuk tarçın
½ çay bardağı portakal çiçeği suyu
2 portakal kabuğu rendesi
1 çay bardak süt
Tuz

Süslemesi için;

Nar
Antep Fıstığı
Çiğ badem
Portakal rendesi

———————————————————————————————————————————————-

Sumaklı Köfte

½  kg kıymayı çukur bir kaba koyun, 1 adet soğanı, ½ bağ maydanozu ve 2 diş sarımsağı ince ince kıyıp sırayla kıymaya ekleyin. Sonra karışıma 1,5 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı köfte baharı, 1 çorba kaşığı sumak ekleyin.. Tüm malzemeyi tutması için de 1 adet yumurta kırın ve karışımınızı yoğurun. Kıvamı tutturacak kadar 2 tatlı kaşığı galeta unu veya biraz ekmek içi koyun. İyice yoğurduktan sonra uzun parmak şekline getirdiğiniz köfteleri, geniş ve derin bir tencerede 2cm. ayçiçek yağı koyarak kızartın. Oda sıcaklığında beklettiğiniz 8 çorba kaşığı yoğurda 2 diş ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyerek krema kıvamı gibi oluncaya dek çırpın. Servis yapacağınız zaman, sosu sıcak köftelerin üzerine dökün ve karabiber ve sumağı da  üzerine serperseniz, afiyetle yemeğe hazır olacaktır.

Malzemeler

1 adet soğan
2 diş sarımsak
1,5 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı köfte baharı
1 çorba kaşığı sumak
½  bağ maydanoz
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı galeta unu
Tuz

Üzerine,
8 çorba kaşığı yoğurt
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Karabiber
Sumak
Tuz

————————————————————————————————————————————————————-

Acı Biber Reçeli

Bu kıpkırmızı bir reçel. Bir kaşık alıyorsunuz tatlı-taze bir tadı oluyor, biraz sonra bir acı tat geliyor. Şaşırıyorsunuz bu ne diye, sonra o tatlıyla acı karışıyor. “İki çok sevdiğim şey bir arada!” diye sizi gülümsetiyor. İster kahvaltıda yiyin isterseniz etlerin, mücverlerin yanında sos olarak kullanın.

Beş adet kırmızı kapya biberi ince ince 2-3 milimlik küpler şeklinde doğrayın. 14 adet kırmızı acı biberlerinde çekirdeklerini olabildiğince çıkararak doğrayın. Üstüne iki buçuk bardak şekeri dökün, bu şekilde iki saat bekletin. Daha sonra 1 bardak soğuk içme suyu ekleyin ve tencereyi ocağa alın. Önce kısık ateşte kaynamaya başlasın sonra orta ateşte arada üstündeki kırmızı köpüğü alarak yaklaşık 40 dakika pişirin. Altını kapatıp 8-10 damla limon sıkın, 10 dakika sonra reçel kıvamını aldığını göreceksiniz, artık kavanozlayabilirsiniz. Sos gibi kullanacağınızdan ufak kavanozlarda az az açıp kullanmanızı tavsiye ederim.

Malzemeler

5 adet kapya biber
14 adet acı kırmızı biber
2,5 bardak toz şeker
1 bardak soğuk su
10-12 damla limon suyu