REFİKA’DAN ÜRÜNLER REFİKA’NIN YEMEK OKULU
Reklam ve İşbirlikleri için : 0530 546 93 69
0

Kabak Tempura Tarifi

  • 2 dk. PİŞİRME ZAMANI
  • 2 dk. HAZIRLANMA
  • - KAÇ KİŞİLİK
  • Kolay ZORLUK
İçindekiler

Kabak
1,5 kahve fincanı tam buğday unu
1 şişe soda
6 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesi
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı susam
Yeşil soğan
1 adet acı kırmızı biber
20 çekim karabiber
10 çekim tuz

Şimdi tempura nerden çıktı derseniz; havalar güzel, bira keyfine uygun lezzetler arıyoruz haliyle.

Sebzeler zaten inanılmaz haldeler; fasulye, kabak, patlıcan insanın içini kımıl kımıl yapıyor. 2010 Türkiye’de Japonya yılı, tempura da japonların bütün dünyaya yayılan ulusal değeri. Tempura aslen birçok sebze, kabuklu ve balıklara uyguladıkları bir hazırlama şekli. Unlu bir bulamaça atılan sade bir malzemenin yağda dışında bir deri ile fazla yağ çekmeden çıtır şekilde pişmesi.

Enteresan olan tarafı Japonların bu dünyaya yayılan lezzetinin orijinin Portekizli’lerden gelmiş olması. Kelimenin kökü latince “tempora,” yani “zaman” sözcüğüne bağlı. Anında hazırlanıp, pişirilip yenmesi gereken birşey olmasından da kaynaklanıyor muhtemel. Dünyanın küçüklüğünü, füzyonun yüzyıllardır varlığını anlatıyor, ilk öğrendiğimde çok heyecanlanmıştım.

Tempurayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken 2 husus var. Un, soda ve kızartılacak malzemelerin soğuk olması ve unun hamurlaşmadan, kızgın yağda içerisine yağı almayan bir katman oluşturabilmesi. İkinci mesele de kızartma için kullanacağınız yağın çok sıcak ya da soğuk olmaması. Böylelikle çıtır dış yüzeyin içinde sebzenin tam tadını almak mümkün. Aşağıdaki tarif ile pekçok farklı tempura yapabilirsiniz: Dondurma, muz, karides, hamsi, fasulye, soğan, kalamar gibi…

Kabakların kabuklarını bıçağın kenarı ile hafif bir şekilde sıyırın. 3 mm. kalınlığında daireler kesin. Hemen buzdolabına geri yerleştirin. Tercihen bir gün evvelden buzdolabına koyduğunuz yarım kahve fincanı organik mısır unu, 1.5 kahve fincanı da tam buğday ununu çukur bir kaba koyun. Bir süre buzdolabının derin dondurucusunda beklettiğiniz çok soğuk 1 şişe sodayı karışımın içine dökün. Bir kaşık ile karışımı biraz çırpın, ama hafif topaklı kalsın; topaklar karışıma lezzet verecektir. Japonların bu işlem için kullandıkları daha uzun chopstickler var kulanması çok keyifli ve pratik. Kabakları karışıma buladıktan sonra, kızdırdığınız yağa atın. Yağ ne çok sıcak, ne de soğuk olmalı (180 derece); fokurdamalı ancak cayır cayır olmamalı. Japonlanlar yağın hazır olduğunu içine bir damla hazırladıkları bulamaçtan atarak test ediyor. Yağ tam ısınmadan bulamaç dibe çöküyor, 180 derece olunca hamur atıldığında sıvı yağın ortasına kadar iniyor sonra yüzeye çıkıp fokurdamaya başlıyor. Kabaklarınızı altın sarısı hale gelince dek, yani yaklaşık 2 dakika kızartın. Havlu peçete üzerine çıkartıp tuz çekin. Buraya kadar tarifte pek bir numara yok. Eğlenceli kısım sosla geliyor.

6 çorba kaşığı beyaz şarap sirkesine(yoksa üzüm sirkesi), 1 çorba kaşığı şeker ekleyin şeker eriyinceye kadar karıştırın. Sonra 1 çorba kaşığı susam, 1 acı kırmız biber, ince kıyılmış yeşil soğanı, 20 çekim karabiber, 10 çekim de tuzu da katarak karıştırın. Bulundurursanız çok kullanacaksınız 1 tatlı kaşığı da susam yağı ekleyin. Acılı tatlı ekşili sosunuz hazır olacak; kabakları içine bandırarak afiyetle yiyebilirsiniz.