REFİKA’DAN ÜRÜNLER REFİKA’NIN YEMEK OKULU
Reklam ve İşbirlikleri için : 0530 546 93 69
0

Pizzadan Paçangaya Bambaşka Bir Güllaç – Hürriyet Cumartesi

Ramazan ayında aklımıza, kalbimize düşen tatlı “güllü aş”. Yıllık güllaç üretiminin %85’i ramazanda tüketiliyor. Diğer %15 i ise sanırım diğer onbir ayda bizim atölyede…

Hazır bu zamanda her markette rahatlıkla güllaç bulunurken, size yapabileceğiniz farklı fikirler vermek istiyorum. Diğer onbir ayda da hayatımızı melek kanatları inceliği ile güzelleştirsin, üreticilerimizin bereketi artsın diye…

Vişneli Aş

Osmanlı saray mutfağından tesadüfen çıkan güllacın başka bir Osmanlı tatlısı Vişneli Ekmek ile birleştirilmiş hali. Güllaç yapraklarını vişne kompostosu ile tiritleyip kaymak ve antep fıstığı ile serin serin yiyebilirsiniz..

Güllaçtan Pizza

Güllacı sarımsalı, kekikli bir zeytinyağı ve biraz su ile ıslatıp; peyniri, biberi ve sucuğu ile fırında 3-4 dakikada çıtır hale getirdiğimiz, üzerine istediğiniz malzemeyi koyabileceğiniz bir tarif.

Güllaçtan Paçanga

Paçanga böreğini inanılmaz yapan şey kanımca pastırma keyfini alırken o böreğin kenarlarının çıtırlığının insanı deli etmesidir. Güllacı kızarttığınızda nişasta oranı çok daha yüksek olduğundan sadece kenarları değil her tarafı çıtır çıtır oluyor. Yapraklarını biraz süt, yarım soğan, kekik ve karabiberle ıslatıp demlediniz mi çok tanıdık bir lezzet sizi dans ettiriyor.

Güllaçtan Cips

Bol baharatlı cips sevenlerin istedikleri baharatı biraz zeytinyağı ve su ile karıştırarak güllaçtan istedikleri lezzette cipsler yapmaları için fırsat.

Lazanyamtırak Güllaç

Güllaç yapraklarını lazanya yaprakları gibi kullandığımız, baharatlı soslu kıyması ile nefis bir lazanyamtırak güllaç yapabilirsiniz. Beşamelli ayrı, beşamelsiz -çok daha da hafif- ayrı bir lezzeti oluyor. Bir tepsiyi rahatça yiyebilirsiniz.

Beef Ottoman

Güllacı, et suyu ile ıslatıp, yumuşatıp içine iyice dinlendirilmiş ve marine edilmiş bir et (marine yerine avcarlama deyimini yavaş yavaş kullanmak istiyorum Adana’ya göz kırparak) ve fıstık koyup, üzerinde de az bir peynirle fırında pişirip yediğinizde, dışı çıtır içi sulu, etli bir ziyafete dönüşüyor.

Dondurmalı Çiçek Sulu Aş

Gül suyu yerine eskiden İzmir’de de çıkarılan fakat unuttuğumuz bir gelenek olan mis gibi portakal çiçeğinin suyuyla yapılan nefis bir tarif (Kıbrıs ve Lübnan’da çiçek suyu bulabilirsiniz. Benim gibi deliyseniz kendi imbiğinizi yapıp burada da çıkarabilirsiniz. Sitemizde imbiğin tarifi var. ) Altında dondurma, üstünde çiçek sulu güllaç, kavun ve fıstık… Aldığınız bir kaşık tatlıda kavunun yumuşak tadı, güllaçın uçucu asaleti, portakal çiçeği kokusu ile yükselip, dondurma ile tatmin oluyorsunuz.

*Bunlar güllaç yaprakları ile yapılabileceklerin sadece birkaçı. Fikir vermesi için… Daha fazlası ve bu tariflerin, ölçü ve detaylarını Refika’nın Mutfağı sitesinde bulabilirsiniz