Trileçe Tarifi
Süt reçeli için:
1 litre süt (4 su bardağı)
250 gr toz şeker (1 tepeleme su bardağı)
1 çay kaşığı karbonat
Keki için:
6 yumurta
300 gr pudra şekeri (1,5 su bardağı)
400 gr un (3 bardaktan 1çorba kaşığı eksik)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tutam tuz
Şerbeti için:
125 gr toz şeker (yarım su bardağı)
1,7 litre süt (6 bardak + 1 bardaktan 1 parmak eksik)
400 ml krema (2 kutu)
- Süt reçeli için:
- 1 litre süt ile 250 gr toz şekeri derin bir tencerede karıştırın, ocağa alın. Orijinal tarifinde 125 gr toz şeker (yarım su bardağı) 125 gr esmer şeker (1 bardaktan 1 parmak eksik) kullanıyorum ama malum karantinadayız. Hepimizin evinde esmer şeker bulunmayabilir. Sizde de yoksa diye tamamını toz şekerle yapabilirsiniz.
- Şeker eriyinceye kadar kısık ateşte karıştırın. Şeker eriyince daha yüksek ateşe alın.
- Süt kaynamaya başlayınca küçük ocakta, kısık ateşe alın ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip çırpıcıyla karıştırın. Sütle karışan karbonat reaksiyona girerek sanki taşacakmışçasına köpürecek. Bu işlem sütün pıhtılaşmasını engelleyecek. Burada kullandığınız karbonatın taze olması önemli aksi takdirde tadını acılaştırabilir. Çırpma hareketi köpürmeyi arttıracak, siz durduğunuzda köpürmenin de yavaş yavaş söndüğünü göreceksiniz.
- Sütün üzerindeki köpükleri alın. Uzun uzun pişip azalırken tencerenin kenarlarında kalan süt parçalarını nemli bir bezle silin, çok uzun piştiği zaman bunlar yanmaya başlıyor ve o zaman kanserojen bir hal alıyor.
- Yaklaşık 3 saat çok kısık ateşte ara ara çırparak pişirin. Burada birazcık yüksek ateşte daha hızlı, yaklaşık 1,5 saatte de pişirebilirsiniz. Bunu yaparsanız daha sık kontrol etmelisiniz ve eğer çok hızlı pişirirseniz kıvamı biraz pürüzlü olabilir. Bu durumda da ince bir süzgeçten süzüp pürüzsüz halini tekrar yakalayabilirsiniz.
- Piştikçe kıvam ve renk alacak. 3 saatlik sürenin son 5-10 dakikasında altını çok az açın. Orta ateşe gelmesin ama en kısıkta da kalmasın. Bu sayede reçel iyice kıvam ve sürülebilir bir hal alacak. Rengi bir parça koyulaşabilir.
- Biraz kıvam aldığında altını kapatın ve biraz daha karıştırarak soğumaya bırakın. Unutmayın, reçel soğurken de koyulaşmaya devam edecek. Bu yüzden kıvamını biraz daha cıvık bırakabilirsiniz ya da bir tabağa bir kaşık kadar döküp, tabaktaki soğuyunca kıvamını kontrol edebilirsiniz.
- Keki için:
- 6 yumurtanın beyazını ayırın. Bu aşamada bir parça sarının beyazlara bulaşmasını önlemek için teker teker önce küçük bir kâsede beyazları ayırın. Sonrasında büyük bir kâsede biriktirin. İçerisine 1 tutam tuz atın ve el blenderinin en düşük seviyesinde 1-1,5 dk. kadar çırpın.
- Yumurta beyazı köpürünce, 300 gr pudra şekerini azar azar ve çırparak ekleyin. Eğer evde pudra şekeriniz yoksa mutfak robotundan toz şekeri geçirip 1 paket vanilin ekleyip pudra şekeri elde edebilirsiniz.
- Pudra şekerinden sonra, yumurtanın sarılarını da teker teker ekleyin ve çırpmaya devam edin.
- İyice köpürdükten sonra 1 paket kabartma tozu da ekleyin. Kabartma tozunu da ekledikten sonra 400 gr unu yavaş yavaş eleyerek karışıma ekleyin. 400 gram unu birden koymayın. Son birkaç kaşığı kıvamına bakarak ilave edin.
- Bundan sonra mikserle değil spatulayla katlayarak, sürekli aynı yönde alttan üste doğru katlayarak karıştırın. Un topağı kalmamasına ve yumurtanın kabarıklığını söndürmemeye dikkat edin.
- Yaklaşık 30×40 cm ölçülerindeki dikdörtgen bir tepsiyi 1 tatlı kaşığı tereyağı ile güzelce yağlayın ve kek karışımını tepsiye dökün. Tepsiye döktükten sonra düz bir şekilde yayın ve tepsiyi birkaç kez vurun tezgâha. Ardından 5 dakika dinlendirin ki yavaş yavaş yayılabilsin her yerine. Koyu bir kek karışımı olacak, aklınızda olsun. Yanlış mı yaptım diye endişe etmenize gerek yok.
- 5 dakikanın sonunda önceden ısıtılmış 200 derecede ısınmış, alt üst ve fansız çalışan fırının alttan ikinci rafında 30 dakika pişirin.
- 30 dakikanın sonunda keki fırından çıkarın ve soğutun. Kenarlarını düzlemek için her kenarından yarım santim kadarını kesin. Bu parçalar da benim çocukluğumda pastanelerde satılan kedi dilinin neredeyse aynısı. Tek başlarına bile çok lezzetli.
- Ardından keki tekrar tepsiye alıp eşit kareler halinde dilimleyin. Eğer üzeri dümdüz değilse altını üste gelecek şekilde de koyabilirsiniz.
- Burada trileçe diliminizin ne kadar büyük olmasını istiyorsanız ona göre kesebilirsiniz. Ben 15 dilim çıkacak şekilde kestim.
- Şerbeti için:
- 200 ml sütü (1 bardaktan 1 parmak eksik), 125 gr toz şekerle (yarım su bardağı) şeker eriyene dek ısıtın. Şeker eridikten sonra farklı bir kaba alın ve üzerine 1,5 litre (6 su bardağı) daha süt ve 2 paket krema ekleyip karıştırın. Bu, keki ıslatacağınız karışım olacak.
- Trileçenin her şeyi hazır olduğuna göre sıra birleştirmeye geldi. Tepsideki keki üzerine süt karışımını her dilime ayrı özen göstererek dökün. Bu halinden sonra iyice soğuması ve sütü çekmesi için yaklaşık 2 saat buzdolabında bekletmekte fayda var.
- Servis etmeden önce süt reçelini de üzerine döküp yayınca bir oturuşta tüm tepsiyi yiyebileceğiniz, yaz günü, sabah serinliğinde içinden çıkmak istemediğiniz yataktaki mutluluğu verecek. Eğer hepsini hemen yemeyecekseniz süt reçelinin hepsini sürmeyin derim, çünkü bekledikçe kek reçeli içine çekecektir.