REFİKA’DAN ÜRÜNLER REFİKA’NIN YEMEK OKULU
Reklam ve İşbirlikleri için : 0530 546 93 69
0

Yemek ve Tabağın Görünümü!

Bizim üç boyutlu dünyamızda yemek tecrübesi beş boyutludur. “Tam” sözcüğünün doğru anlamını bulabilmesi için, bir şeyin beş duyuya hitap etmesi gerekir.

Yemek  ve tabağın görünümü bir sunumun en önemli parçalarıdır. Kendimce geliştirdiğim teknikleri kısaca özetlemek istedim;

1- Az çoktur: Büyük tabaklar seçip tabakta boş alan bırakmak…

2- Diziliş:Dolma veya köfte gibi taneli yiyecekleri düz veya çapraz bir şekilde dizmek…

3- Tabağı ‘kirletmek’: Yaramaz bir çocuk gibi kaşığı elinizde serbestçe sallayarak, yemeğin sosunu tabağa dağıtmak… Ayrıca, peynir veya muskat gibi malzemeleri, tabağın boş kısımlarına da gelecek şekilde rendelemek…

4- Dekoratif taze yeşillikler: Taze nane, kekik, biberiye gibi dünya harikası yeşilliklerin en körpe taraflarını kullanmak ve tabakta üç boyutlu adalar oluşturmak…

5- Konuya göre şekil vermek: Doğum günleri, yıldönümleri ve özel günler için şekilli, temalı yemekler yapmak… (Bandırmalı Dil Peyniri ve Mantar’ın Cadılar Bayramı hali bu!)

6- Yemeği tabakta dağıtmak:Yemeği tabağın tam ortasına koymayıp etrafına dağıtmak veya ortasına koyup parçaları tabağın etrafına serpiştirmek…

7- Boş alanlar bırakıp, sos kapları yerleştirmek: Herkes farklı tat ve soslar tercih edebilir, bu sebeple sosların kenarda olması iyi bir fikir…

8- Yemeğe ait olmayan şaşırtıcı güzellikler: Bazen bir çiçek ya da bir yaprak bunu başarabilir…

9- Renk & Kontrast: Parlak, göz alıcı renkler kullanmak! Koyu renk yemeğe açık renk tabak, açık renk yemeğe koyu renk tabak…

10- Klasik tabakların dışına çıkmak: Nihale pide için, ekmek kesme tahtası ise et için nefis bir servis tabağı olabilir. Bir ayna parçasından harika bir peynir tabağı yapabilirsiniz…

Önemli olan yaratıcılığımızı serbest bırakmak!