REFİKA’DAN ÜRÜNLER REFİKA’NIN YEMEK OKULU
Reklam ve İşbirlikleri için : 0530 546 93 69
0

Tuzlu Aş, Ekmekli Sıvı: Çorba

Kahvaltıların serpme olmadığı dönemlerde, yola çıkmadan önce veyahut zor bir güne başlanacaksa hep oradaydı çorba. Hasta olunduğunda, diyet yapıldığında, oruç açıldığında, bebeği beslerken kurtarıcı gibidir. Yoğun çalışma günlerinde bizim için can simidi olabilir hatta. Biz millet olarak çorbayı çok severiz ancak tarif olarak pek az çeşit yaparız. Uzun uzun sebze yiyemeyen biriyseniz güzel bir püre sebze çorbasını, az biraz un ve baharat katkısı ile rahatlıkla yenebilir bir hale getirebilirsiniz. Tek başınıza yaşıyorsanız veya öğrenciyseniz; yoğun çalışmanız gerektiğinde, işinizi yaparken güzel bir bardağa koyup içeceğiniz çorba size ödül gibi gelebilir.

Hülya Ekşigil’in “İyi bir yemek tek başına yenmeyen yemektir” kitabında çorbanın kelime kökeni Farsça şur –ba yani tuzlu-aştan geldiği yazıyor. Öte taraftan Avrupa’da da suppen, sopa, soup, sıcak bir sıvının içinde ekmek parçası anlamına geliyor. Eh çorbalar da kaşığın icadından evvel ekmekle yendiğine göre her şey yerli yerine oturuyor. Bizim de kültürümüzün önemli parçası olan, mutfağın mütevazi renkleri çorbalardan bu hafta iki tane dışarıda yemeği sevdiğimiz bir tane de ana yemek olarak kendimizi doyurabileceğimiz üç tarif var.

Ezogelin Çorbası – 6 kişilik

Ezogelin

Bu tarif esnaf lokantalarında yediğimiz ezogelin çorbasına olan özleminizi giderecek bir tarif. Birçok evde ezogelin pişiririz ama asla kebapçılarınki gibi olmaz. Biz de bu eksikliği kuyruk yağına veririz. Ama inanın çok kolay hazırlanacak bu çorba herhangi bir kebapçıyı aratmayacak. Kavurma işlemi olmadığı için hem çok sağlıklı hem de kısa sürede hazırlayabileceksiniz.

Bir tencereye 1,5 litre soğuk su koyun. 1,5 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayın ve tencereye alın. 1 adet kuru soğanı küçük, 1 adet patatesi ise kabaca doğrayıp tencereye ekleyin. Ardından ½ çay bardağı kepekli pilavlık bulgur, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyin. Mercimekler ve patatesler helmelenene kadar, yaklaşık 20 dakika kaynatın. Damak tadınıza göre tuz ekleyebilirsiniz. Bu çorbaya kıvamını mercimek ile birlikte piştikçe helmeleşen patates ve bulgur verecek. Mercimeğinizin ve bulgurunuzun cinsine göre su ilave ederek kıvamını ayarlamanız gerekebilir. Dilerseniz yarı yarıya et, tavuk veya sebze suyu da kullanabilirsiniz. Az su ile başlayın, gerekirse daha ilave edebilirsiniz. Piştikten sonra su ilave edecekseniz mutlaka kaynar su olmasına dikkat edin. Son olarak ½ çorba kaşığı kuru naneyi ilave edip, karıştırın ve sıcak sıcak servis edin. Yağ konusunda biraz daha bonkör olmak isterseniz de bir çorba kaşığı daha tereyağ ekleyebilirsiniz.

Domates Çorbası – 4 kişilik

domates corbasi

Domates çorbası da vazgeçilmezlerimizdendir. Ancak helmeli bir çorba yerine suyu püresinden ayrılan çorbalar pişer evde. Ya da şehriye koyarak kıvamlandırdığımız çorbalar. Ancak yine restorantlarda içtiğimiz o güzel kıvamlı domates çorbalarına pek yaklaşamaz tadı. İşte bu tarif bunun için var. Mevsim domates mevsimi değil. Ancak evde hazırladığınız domates konserveleri veya dondurduğunuz domateslerle de çok iyi işleyecektir. En kötü ihtimalle doğranmış domates konservesi ile bu reçeteyi başarılı bir şekilde yapabilirsiniz.

Ufak ufak doğradığınız 1 adet kuru soğanı, erittiğiniz 1 çorba kaşığı tereyağında kısık ateşte pembeleştirin. Tereyağınızın yanmamasına dikkat edin. 3 tatlı kaşığı domates salçasını ilave edip, kokusu çıkana kadar kavurun. 4 orta boy domatesi küp küp doğrayın (Bu mevsimde kış için hazırladığınız domates sosunu veya doğranmış domatesi kullanabilirsiniz) ve 1 dal kekik ile birlikte tencereye ilave edin. Hafif yumuşamaya başladıklarında 3 tatlı kaşığı unu ilave edin ve kavurmaya devam edin. 3,5 bardak soğuk su ilave edin ve kaynayınca altını kısıp domatesler ve kuru soğanlar helmeleşene kadar pişirin. Kıvamını ayarlamanız gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Ben bu reçete için azar azar ilave ederek toplam 4 bardak su kullandım.

El blenderı ile püre etmeden önce kekik dalını çıkartın. Tuzunu kontrol edin. 4 kişilik bu çorbayı servis ederken; kavurduğunuz 2 çorba kaşığı çam fıstığını, ince doğradığınız 10 dal maydanozu ve ufaladığınız 40 gr beyaz peyniri paylaştırın. Taze çekilmiş karabiber de serptiğinizde artık çorbanız içmeye hazır.

Sucuklu Kurufasulye Çorbası – 4 kişilik

Kurufasulye Corbasi

Bu tarif, benim yorgun argın eve gelince içim ısınsın istediğimde tek bir kap yemekle doymak için yaptığım bir yemek. Dolayısıyla evde hep olabilecek kuru gıdalar ön planda. Özellikle hastalığın kol gezdiği bu zamanda bir tas içince kendinizi çok daha iyi hissedeceğinize emin olabilirsiniz.

Isıttığınız 4 çorba kaşığı zeytinyağında küp küp doğradığınız bir kangal, yaklaşık 150 – 200 gr sucuğu dışları çıtırdayıp, güzel yağlarını tavaya bırakana kadar pişirin. Ardından sucukları ayrı bir kaba alın ve tavada kalan yağda, piyazlık doğradığınız 1 orta boy soğanı kavurun. Küp küp doğradığınız 1 adet kapya biberi ve 2 köy biberini de ekleyip, kavurmaya devam edin. Sebzeler hafif renk aldığında 200 ml domates püresini ilave edin. Kaynamaya başlayınca 1 tatlı kaşığı biber salçasını koyun ve karıştırarak erimesini sağlayın. Kenarda bekleyen sucuklarınızı, 1 çay kaşığı yenibaharı, 1 tepeleme tatlı kaşığı kimyonu ve 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiberi ilave edin.

1 kutu konserve fasulyenin suyunu süzün ve tencereye ilave edin. Fasulyeleri ezmemeye dikkat ederek karıştırın. Böylece lezzetler birbiriyle iyice kaynaşacak. Ardından 2 ½ bardak sıcak su ilave edin ve kısık ateşte kaynatın. 10-15 dakika tüm bu lezzetlerin birbirine geçmesi için yeterli olacaktır. Fasulyenin cinsine göre su miktarı değişebilir. Yemek olmaması, çorba kıvamında kalabilmesi için istediğiniz kıvamı tutturana kadar azar azar sıcak su ilave etmeniz gerekebilir. 1 çorba kaşığı nar ekşisini ve 1 tatlı kaşığı kuru kekiği de ilave edip, tencerenin altını kapatın. Sucuğun tuzu tüm çorbaya yeterli gelmeyecektir, mutlaka kontrol edin, gerekirse ilave edebilirsiniz.

100 gr kaşar peynirini rendeleyin ve çok ince doğradığınız 12 adet frenk soğanı ile karıştırın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile lezzetlendirdiğiniz 4 dilim ekşi maya ekmeğinizin üzerine eşit olarak paylaştırın. Dilim şeklinde kullanmak yerine rendeleyerek kullandığınız kaşar peynirinin bereketinin nasıl arttığını, nasıl göz doyurduğunu göreceksiniz. Fırınınızın ızgarasında, minimum 200 derecede, peynirler renk alana kadar kızartın.

Bu çorbayı lahana ile şenlendirip daha da doyurucu bir hale getirip, tam bir öğünlük yemek haline getireceğiz. 2 avuç beyaz lahanayı incecik doğrayın ve kaselere paylaştırın, üzerine çorbayı paylaştırın ve çok ince kıydığınız 10 dal maydanozu serpin. Lahana çok lezzetli ve sağlıklıdır ama bazen yemesi yorabilir. Çorbanın sıcaklığı ile demlenen lahanalar bir yandan kendilerini azıcık bırakırken o çıtır lezzetini de koruyacaklar . Hazırladığınız kaşar peynirli ekmekler ile sıcak sıcak servis edin.